nieuws

Inwijding grootste stationsdaktuin

Geen categorie

Aankomende zaterdag wordt de Betuweroute officieel door Koningin Beatrix geopend. Met de openingshandeling wordt eveneens de grootste stationsdaktuin van Europa in gebruik genomen. Movares ontwierp zowel de overkapping, het park, het nieuwe station als de herinrichting van de omgeving.

Inwijding grootste stationsdaktuin

Het park, met zijn 90.000 vierkante meter (zestien voetbalvelden) ligt bovenop een spooroverkapping van een anderhalf kilometer lange en negen sporen breed tracé. Op deze plek komen onder meer de Betuweroute en de HSL samen. Het anderhalf kilometer lange en zestig meter brede park, vormt middels een kronkelend pad een wandelgebied en kent bovendien door afstandsaanduidingen een parcours voor hardlopers. Het park is opgedeeld in drie delen, die worden verbonden door een lang en recht voetgangerspad. Over de gehele zijden van het talud zijn trappen om via de Stationsbuurt bij het park te komen. Het hoogteverschil met het maaiveld is acht meter. Om het betonnen dek waar het park op ligt niet te zwaar te belasten, is het talud gevuld met piepschuim. De geplaatste bomen zullen niet hoger worden dan twaalf meter simpelweg omdat hun wortel maar beperkt kunnen groeien. 

Het park sluit aan op de glazen stationshal, die in de overkapping is geïntegreerd. Bovendien zijn pal naast de ingang van het station opritten naar de vierhonderd parkeerplaatsen.
Voor de bouw van de overkapping is gebruik gemaakt van 120.000 m3 beton, 16.000.000 kg wapeningsstaal, 6500 prefab dekliggers en 11.500 heipalen van 20 tot 25 meter.
Ook bedacht Steven Jansen, landschapsarchitect er vlindervriendelijke planten om beestjes naar het gebied te trekken.

Bron: Movares

Reageer op dit artikel