nieuws

In de praktijk getest

Geen categorie

De 4Elements-wedstrijd die leisteenfabrikant Eternit onlangs lanceerde, leverde een aantal ideeën op. Rond het thema ‘bedenk een architecturele oplossing die beschermt tegen verzengende hitte, striemende regen, beukende wind of extreme koude’ werden drie Belgische ontwerpen en één Nederlands ontwerp ingezonden. Deze zullen gerealiseerd worden op locaties met extreme weersomstandigheden, waar een expeditie van vier deelnemers het drie dagen moet zien uit te houden.

In de praktijk getest

Dieter Blok en Robert van Kats, architecten uit Amsterdam, mogen hun concept in de categorie ‘wind’ uitvoeren aan de stormachtige Zuidkaap van Portugal. De inzending van het Amsterdamse onderkomen biedt naar eigen zeggen bescherming tegen wind én extreme hitte. “In feite is het ontwerp een halve bol waar een cirkelvormige hap uit is genomen. Zowel binnen als in de open ruimte ontstaat daardoor een zeer beschutte plek. Achter de leien is een reflecterend doek bevestigd, waartussen een luchtspouw zit.   Door de wind die waait wordt zo een onderdruk gecreëerd, met als gevolg dat overdag warme lucht wordt afgevoerd en ’s nachts juist warmte wordt vastgehouden”, aldus Blok

In de categorie ’kou’ mag de Gentse architectuurstudent Pieter Mouton een expeditie naar het hoge noorden samenstellen. Samen met een klasgenoot ontwierp hij een iglo met spiraalsgewijs op elkaar geplaatste ecologische isolatieblokken, die vervolgens zijn afgedekt met leien.

In Marokko zal later dit jaar mogelijk de tegen de hitte beschermende ’schorpioen’ van Yo Quisquater uit Dendermonde verrijzen. Een woning op palen, waarbij men overdag onder de woning kan schuilen voor de warmte en ’s avonds, beschermd tegen dieren en andere overlast, boven de grond een verdieping hoger kan slapen.

De uit Bastogne afkomstige Benoit Georges maakt normaal gesproken ontwerpen voor ziekenhuizen en scholen, maar creëerde voor Eternit een paalwoning die in bergachtige gebieden bescherming biedt tegen overstromingen en hevige regenval.

www.4elements.be

Reageer op dit artikel