nieuws

Herbestemming voor rijksmonument

Geen categorie

De watertoren van Naaldwijk wordt verbouwd tot woontoren. In het rijksmonument komen zeven appartementen met een oppervlakte van circa 100 tot 200 vierkante meter. Tegen de toren aan komt een opvallende tweede toren voor de toegang naar de woningen.

Architect Rene Hoek van HET Architectenbureau maakte een ontwerp dat bestaat uit een opvallend trappenhuis met lift en tuinkamer naast de watertoren, dit was een vereiste in de bouwvoorschriften. Volgens Hoek “is het idee erachter dat de robuuste, zware, sombere en eentonige oude heer een huwelijk aan te laten gaan met een lichte, speelse en kleurrijke jongedame.”

De toren zelf ondergaat ook een aantal veranderingen. De waterbak wordt gesloopt en boven in de toren komen kleine ramen. De huidige verticale bakstenen spijlen tussen de steunberen worden vervangen door hetzelfde glas als van de nieuwe toren. Daartussen komen de ramen van de appartementen. Het nieuwe gebouw krijgt rondom een glaswand die is ontworpen door kunstenares Barbara Nanning uit Amsterdam. “Het speciale gehard glas loopt bobbelig, zodat je geen weerspiegelend gevel hebt, maar een plooiende”. De watertoren wordt voorzien van een verzonken parkeergarage die ruimte bied aan achttien auto’s. De garage krijgt een grasdak dat iets boven het maaiveld uitstekt. Als alles volgens planning loopt kan in het voorjaar van 2008 worden begonnen met de bouw. Het jaar daarna worden de woningen opgeleverd. De prijzen van de appartementen zijn op dit moment nog niet bekend, wel is bekend dat zij in het hogere prijssegment gaan vallen.

Reageer op dit artikel