nieuws

GeZONde stadswoning wint milieuprijs

Geen categorie

De GeZONde stadswoning is een woning vol met milieubesparende snufjes. Geen wonder dat het project onlangs in de prijs viel tijdens het ‘Symposium voor slimme bouwers’. De woning is nog niet gebouwd, maar als het aan ontwerper Ad de Vrieze van Architectuur Design ligt, gaat dat zeker gebeuren. Hij wil er zelf in gaan wonen.

GeZONde stadswoning wint milieuprijs

De woning is gepland op een locatie midden in een straat, de Westwal in Den Bosch. Het ontwerp richt zich op twee principes, de keuze van de materialen en het optimaal gebruik maken van zon, licht en energie. Ieder detail is grondig doordacht. De woon- en slaapvertrekken zijn aan de zonnige warme achterzijde geplaatst. Badkamer, keuken en douche, plekken waar water is vereist, liggen zo dicht mogelijk bij elkaar. Aan de koude noordzijde zijn kleine openingen gemaakt, aan de warmere zuidzijde is de gevel voorzien van grote raampartijen. Bovendien worden duurzame energiebronnen ingezet, zoals windenergie en zonnecellen. Er wordt gebruikt gemaakt van warmteterugwinning uit de ventilatielucht, bewegings- en schemerschakelingen en de verlichting beperkt zich zoveel mogelijk tot led-verlichting. Al deze maatregelen leiden tot een hoge milieuprestatie die niet onopgemerkt is gebleven voor de jury van het ‘Slim EPC verlagen’.

www.architectuurdesign.nl

Reageer op dit artikel