nieuws

Gebied Ventoseflat en Plaza moet wachten

Geen categorie

Het project rond de Ventoseflat en de nieuwbouw van Plaza Futura in Eindhoven loopt vertraging op. Ontwikkelaar Woonbedrijf stelt de renovatie van de Ventoseflat uit en kijkt opnieuw naar de plaats van de parkeergarage die als fundament voor de nieuwbouw van Plaza Futura zou dienen.

De reden hiervoor is dat de gemeentelijk supervisor voor het zogenoemde Viktoriakwartier, Adriaan Geuze, vindt dat er ‘te veel afhankelijkheden’ in het project zitten: “Beter nu een pas op de plaats dan straks jaren vertraging.”

Woonbedrijf wil het gebied rond de Ventoseflat omvormen tot een nieuw, spannend stuk binnenstad, met vijf tot zeven hoge gebouwen voor studenten, startende ondernemers en jonge creatievelingen. De flat krijgt een opknapbeurt, waarbij de oude garageboxen een winkel- of horecafunctie zouden kunnen krijgen. Het Temporary Art Centre, in de voormalige Philips-personeelswinkel, wordt ook gerenoveerd. Tegenover het Philips Stadion krijgt Plaza Futura een nieuw onderkomen.

De parkeergarage zou onder de Vonderweg moeten komen en dat vindt Geuze niet handig. De weg zou daarvoor een stuk worden opgeschoven en later teruggelegd. De consequentie is ook dat de weg een jaar uit de circulatie is. Het zal daardoor in de omgeving drukker worden met verkeer en het is waarschijnlijk dat bewoners daartegen bezwaar aantekenen, waardoor alles stil komt te liggen. En de bouw van Plaza Futura is afhankelijk van de parkeergarage. Bovendien maakt de verkeerskundige ingreep het plan tevens onnodig duur.

Een andere plek voor de garage zou volgens Geuze beter zijn. Directeur De Boer van Woonbedrijf zegt dat ‘nog geen afscheid’ is genomen van de Vonderweg, maar dat nog eens wordt bekeken ‘wat vanuit zowel de aanrijroutes als het bouwproces de meest logische plek is’.

In de ogen van Geuze zou de renovatie van de flat ook ‘los kunnen worden geknipt’. De Boer zegt dat ze eerst het totaalplan wil zien en dat de gemeente Eindhoven de Ventoseflat bovendien nog formeel moet overdragen. 

Bewoners van de Ventoseflat verzochten wethouder M. Fiers (PvdA, wonen en ruimte) de renovatie te bespoedigen. Fiers zei eerder deze week in de gemeenteraadsvergadering dat ze het met hen eens is.

Bron: Eindhovens Dagblad

 

Reageer op dit artikel