nieuws

Eindhovense architecten betrokken bij Strijp R

Geen categorie

Het uiterlijk en vooral de sfeer en de uitstraling van de nieuwe woonwijk op de plek van het bedrijventerrein Strijp R worden voor een belangrijk deel bepaald door het Eindhovense architectenbureau Diederendirrix.

Het bureau is samen met het Bossche Buro Lubbers (landschapsarchitectuur en stedelijk ontwerp) gevraagd een plan van aanpak te maken voor de nieuwe Eindhovense wijk, waarvoor in 2010 de eerste schop de grond in moet. Vervolgens zijn de twee bureau’s de beoogd uitvoerders van het plan van aanpak. Van de eerste circa honderd woningen zou Diederendirrix dan ook de architect zijn. 

Diederendirrix en Lubbers zijn als winnaars uit een prijsvraag gerold waarin drie combinaties van architecten- en landschapsarchitecten bureau’s meededen. Namens ontwikkelaar Amvest zegt adviseur stedelijke vernieuwing Erna van Holland dat combinatie van Diederendirrix vooral gekozen werd omdat er ‘een klik’ was. Van Holland: “de gekozen bureaus snapten het beste wat belangrijk is voor de identiteit van Strijp R.” 

Architect Bert Dirrix zegt bijzonder ingenomen te zijn met de opdracht: Bij het ontwerpen van een woonwijk ga je normaal uit van een relatief maagdelijk terrein. Hier heb je te maken met een terrein dat in alles de sfeer uitademt van historie. Bovendien is er vooral aan de randen heel veel groen. En het sluit prachtig aan op landgoed De Wielewaal, het Philips- de Jongpark en Drents Dorp. Als je op Strijp R rondloopt, denk je meteen, tsjongejonge, wat een mogelijkheden en kansen.” 
Net als eigenaar Amvest wil Dirrix het terrein ontwikkelen met respect voor en geïnspireerd op het verleden. De Philips- gebouwen zijn niet zo speciaal dat ze moeten blijven staan. „Maar er zijn wel bijzondere elementen, zoals de bestrating, de groene randen en zo’n gebouwtje als het oude perron. Het is mooi om die te integreren in het nieuwe plan”, aldus Dirrix.

Bron: Eindhovens Dagblad

Reageer op dit artikel