nieuws

Döll wint opnieuw in Duitsland

Geen categorie

Het Masterplan voor de nieuwe ‘Hochschulcampus’ in Bielefeld door het ontwerpteam Döll – Atelier voor Bouwkunst, coido architects en GTL Landschaftsarchitekten is door de jury geselecteerd tot winnaar. Het ontwerp van de veelsoortige gebouwen en de inpassing daarvan in het landschap getuigen van hoge kwaliteit, aldus de jury. In 2011 zullen de eerste gebouwen zijn gerealiseerd.

Döll wint opnieuw in Duitsland

De opgave voor de prijsvraag was het ontwerp van een stedebouwkundig Masterplan voor een ca. 16,5 ha groot gebied aan de rand van het Teutoburgerwoud. Het programma omvat ongeveer 150.000 m2 voor de nieuwbouw van de Fachhochschule Bielefeld en de uitbreiding van het bestaande gebouwencomplex van de Universität Bielefeld. Daarnaast biedt de Hochschulcampus plaats aan toekomstige universitaire en particuliere onderzoeksinstituten en startende kennisintensieve bedrijven. 

Uit het juryrapport: “Het ontwerp laat de gebouwen niet als ‘Klötze vom Himmel’ vallen, maar creëert uiterst zorgvuldig een nieuwe stad”, “een ‘überzeugendes Ergebnis’, waar de hogeschool als een ‘Flagschiff’ aan de zuidzijde van de campus op loopafstand van de universiteit komt te liggen”. De zestienkoppige jury sprak zich vrijwel unaniem uit voor het plan van Döll, GTL en coido.

De prijsvraag is uitgeschreven door Bau- und Liegenschaftsbetrieb Nordrhein Westfalen, het ontwikkelbedrijf van Bundesland NRW, ten behoeve van Fachhochschule Bielefeld, Universität Bielefeld en Stadt Bielefeld. Met de nieuwbouw concentreert de Fachhochschule straks in één gebouw alle activiteiten die nu verspreid zijn over diverse vestigingen in de stad.

Reageer op dit artikel