nieuws

Den Haag zwaait met slopershamer

Geen categorie

De sloop van de Zwarte Madonna van Carel Weeber is nog maar net begonnen of Den Haag is al bezig met plannen om een ander architectuuricoon tegen de vlakte te gooien.

Den Haag zwaait met slopershamer

Volgens het NRC wil de gemeente Den Haag het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal aan het Spui vervangen door nieuwbouw. De vaste bespelers van deze zalen, het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater, gaan hun nieuwe onderkomen straks delen met het Koninklijk Conservatorium, dat verhuist naar het Spui. 

De huidige zalen op het Spui werden twintig jaar geleden gebouwd door de architecten Rem Koolhaas (Danstheater) en Dick van Mourik (Philipszaal) voor het zeer geringe bedrag van 28 miljoen gulden. Inmiddels voldoet het destijds veel te krap opgezette complex bouwkundig en functioneel niet meer aan de eisen van de tijd, vinden de gezelschappen, samen met de gemeente. 

De plannen verkeren nog in een pril stadium, maar in september willen de Haagse burgemeester Deetman en cultuurwethouder Kleinsma een eerste aanzet voor de sloopplannen op papier hebben. De combinatie met het Koninklijk Conservatorium heeft het voordeel dat de opleidingen voor muziek en dans dan dichtbij de professionele beroepspraktijk worden gehuisvest. Het Conservatorium is nu gevestigd in een dertig jaar oud gebouw aan de Utrechtse Baan. 

De Dr. Anton Philipszaal moet in de nieuwe plannen zeker worden gesloopt. Wellicht kan de bestaande zaal van het Lucent Danstheater in het nieuwe complex worden opgenomen. De zaal van Koolhaas is wat betreft akoestiek en zichtlijnen een van de beste in Nederland. 

Den Haag wil met de nieuwbouw, die rond 2012 klaar zou kunnen zijn, een eigentijdse en passende huisvesting bieden aan muziek en dans die aansluit bij de wensen en behoeftes van de stad. 

Hoeveel een nieuw complex zou gaan kosten is nog geheel onduidelijk. In Utrecht kost de verbouwing en uitbreiding van het Muziekcentrum Vredenburg met vier zalen die binnenkort begint, 100 miljoen euro. Deze zomer wordt op het Haagse Spui eerst nog voor 5,5 miljoen euro achterstallig onderhoud uitgevoerd. 

Voor een veel groter complex aan het Spui ontstaat ruimte, wanneer nieuwe huisvesting is gerealiseerd voor de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. 

Bron: NRC

Reageer op dit artikel