nieuws

De zijderoute als inspiratiebron

Geen categorie

Een prijsvraagontwerp van NOX/ Lars Spuybroek architecten en OKRA landschapsarchitecten is één van de zeven winnende inzendingen voor de ‘New Silk Road International Ideas Competition’. De twee bureaus maakten het ontwerp voor het ‘West-Europa-kwartier’in een toekomstig themapark rond de voormalige Zijderoute in het Chinese Xi’an.

De zijderoute als inspiratiebron

De inzending van NOX/Spuybroek en OKRA bestaat uit een gebouw in een landschap die beide refereren aan de (culturele) uitwisseling tussen China en West-Europa. Het idee is gebaseerd op de oorspronkelijke Zijderoute tussen China en Europa waar verschillende culturen elkaar hebben ontmoet.

Het gebouw doet denken aan een groot Chinees paviljoen waarin bezoekers met elkaar kunnen communiceren en in contact kunnen komen met de verschillende levenswijzen in West-Europa. Dit gebeurt voornamelijk via internet maar kan ook op een persoonlijke manier gebeuren. Te denken valt dan aan uitwisseling tussen studenten. 

Het golvende dak in het ontwerp van Spuybroek vormt de basis voor de sterk van elkaar verschillende ruimtes die het onderliggende interieur bevat. De ruimtes, met diverse thema’s, verwijzen naar het levendige en sociale leven in het dichtbevolkte West-Europa

Volgens Martin Kruijt van OKRA landschapsarchitecten gaat het omringende park een symbiose aan met het gebouw. Het groene, golvende landschap bevat velden met bloemen en inheemse bomen die op hun beurt   refereren aan het gematigde klimaat van West-Europa. De kleuren van het landschap verschillen per seizoen. 

Het landschap wordt naar de oevers van het naastgelegen meer toe gevormd door duinlijnen. Samen met de paden en de waterstromen in het park ontstaat er een netwerk van lijnen, dat in essentie een verbeelding is van het West-Europese verstedelijkt landschap met snelwegen en spoorlijnen. De thema’s binnen het gebouw komen terug op plekken die zijn verzonken in het terrein. Hier kunnen theatervoorstellingen worden gehouden.

Het themapark, waarvoor Jean Beaudoin het totale ontwerp maakte, bestaat uit negen secties. Deze zijn allemaal gericht op een andere cultureel gebied rond de Zijderoute. Zo hebben Perzië en het Middellandse Zeegebied een eigen plek. Of de winnende ontwerpen van de ideeëncompetitie daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden, is niet bekend.

Bron: NOX, OKRA landschapsarchitecten

Reageer op dit artikel