nieuws

Best Design Award IABR

Geen categorie

Tsinghua Universiteit uit Beijing wint de Best Design Award van Masterclass Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

De prijs voor het beste ontwerp van de masterclass Form and the City werd uitgereikt aan het studententeam van de Tsinghua Universiteit, Beijing, China. Zij ontvingen de 1e prijs voor hun ontwerp ‘New from Old’ voor de Maashavensilo op Rotterdam Zuid. De jury van de masterclass bestond uit voorzitter Vedran Mimica (Berlage Instituut), Christine de Baan (IABR), Mauro Parravicini (OMA), Michelle Provoost (WiMBY! / Crimson), Karin Schrederhof (Pact op Zuid), Oliver Thill (Kempe Thill Architects).

Het ontwerp van de studenten van Tsinghua Universiteit versterkt de historische en industriële uitstraling van de voormalige graansilo door er een krachtige nieuwe vorm aan toe te voegen. In hun voorstel maken zij een groot vierkant gat in het gebouw en steken daar een groot schuin vlak door. Dit vlak verbindt het metrostation Maashaven met de gelijknamige haven en mondt uit in een evenementenpodium op het water. Het opvallende schuine vlak vormt ook het dak van een gebouw dat een winkelplaza, galeries en een feestruimte bevat. De grootsheid van het ontwerp maakt het nieuwe stedelijke podium van veraf zichtbaar. De deelnemende studenten waren: Xia Guo Fan, Gu Jun, Tang Yang en   Zhang Ye. Hun mentor was Brian Chang.

De 2e prijs was voor een team van het Berlage Instituut (Rotterdam). Zij maakten een ontwerp voor IJsselmonde onder de titel ‘Civic Interlock’. De 3e prijs is gegaan naar het project ‘Outline of the Core’ voor locatie metrostation Slinge, van het team van de MIT (Cambridge/Boston, USA). 

Ruim 60 studenten uit de hele wereld hebben tijdens de masterclass ontwerpen gemaakt voor in het oog springende gebouwen voor Rotterdam Zuid. Alle ontwerpen zijn tot en met 30 juni te zien op de bovenste etage van het deelgemeentekantoor Feijenoord aan de Maashaven, Paul Krugerstraat 181. De tentoonstelling duurt tot en met 30 juni en is gratis toegankelijk. 

Reageer op dit artikel