nieuws

Arnhem meest volledige plan voor NHM

Geen categorie

Als het aan de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem ligt, komt het Nationaal Historisch Museum (NHM) te liggen op de Waterberg in Arnhem, aan een gezamenlijk plein tegenover het Nederlands Openluchtmuseum.

Arnhem meest volledige plan voor NHM

Francine Houben van Mecanoo architecten ontwierp een ‘Canontoren’, gebaseerd op de nationale canon van de geschiedenis van Nederland. Het gebouw bestaat uit een stapeling van zes ringen rondom een centrale kegelvormige vide met lichtkoepel. Het sculpturale gebouw krijgt een stalen constructie, maar is bekleed met traditioneel baksteen.

Het 10.000 vierkante meter tellende Museum telt vijftig canonvensters, verdeeld over vijf ringen. De verspringende vloeren bieden van boven naar beneden zicht op de belangrijkste objecten en de dynamiek van de geschiedenis door de eeuwen heen. De zesde ring – de Bovenverdieping van Nederland – heeft een forumfunctie en is uitgerust met een auditorium en een radio- en televisiestudio. 

De toren rijst op uit een basement dat direct aan het plein ligt. Hier zijn het restaurant, de mediatheek, de educatieruimte, een wisselexpositieruimte en de museumwinkel gesitueerd. Optioneel is een ondergrondse gang – de Gang van je Voorouders – die van het NHM naar het HollandRama van het Openluchtmuseum leidt. 

Of Arnhem inderdaad het NHM krijgt, is nog niet bekend. Minister Plasterk neemt eind deze maand een beslissing over de uiteindelijke locatie. Behalve Arnhem meldden ook Amsterdam en Den Haag zich aan als vestigingsstad en ook andere gemeenten wilden deelnemen aan de strijd, maar minister Plasterk gaf echter aan alleen tussen Arnhem, Den Haag en Amsterdam te willen kiezen. 

Vorige week presenteerde Den Haag ‘haar’ plan: De Begijn aan het Spui, een modern gebouw naar een ontwerp van Liesbeth van der Pol. Dit moet bezoekers door haar vormgeving naar binnen lokken en staat in direct contact met het Binnenhofcomplex. 

Amsterdam heeft drie potentiële locaties op het oog, waarvan het Museumplein de voorkeur heeft. Het gebouw zou deels onder de grond moeten komen en lijkt qua uitstraling op het Louvre in Parijs. Als bewijs van haar inzet heeft Amsterdam al de website nhmnederland.nl gelanceerd.

De opening van het Nationaal Historisch Museum is gepland op 30 maart 2011. 

Reageer op dit artikel