nieuws

Almere wil duurzaam en aantrekkelijk stadspark

Geen categorie

Het nieuwe Cascadepark in Almere moet ‘aangenaam en veelzijdig’ zijn en daarbij ‘uitermate duurzaam in aanleg en beheer’. Het park wordt gesitueerd over een lengte van anderhalve kilometer van Pampushout aan het noordwestelijke uiteinde tot de Flevospoorlijn aan de zuidoostkant. De breedte van het langgerekte park varieert van 100 tot 300 meter.

Als rode draad is voor de hele lengte een ‘groene slinger’ bedacht: een strook van 100 meter breed met bomen, speel- en picknickweiden en brede paden. Die paden bieden ruimte aan verschillende soorten gebruikers zoals wandelaars, fietsers, skaters en joggers. In de bredere gedeelten van het park is verder nog plaats voor voorzieningen zoals een kinderboerderij en een natuurspeeltuin.
De duurzaamheid moet tot uitdrukking komen in aspecten als ecologie en gebruikskwaliteit. Of, zoals de gemeente het formuleert: “Met een goede balans tussen sociale, economische en milieuaspecten.” Het is kortom niet alléén maar groen wat de klok slaat. Verspreid door het park is ruimte bedacht voor wat wordt omschreven als “bijzondere bebouwing”. Deze moet zo worden uitgevoerd dat het parklandschap en het duurzame karakter daarvan niet worden verstoord maar juist versterkt. Gemikt wordt op paviljoens met ‘lichte horeca’, een medische voorziening of een kunstenaarsstudio. 
Ook zijn er 236 woningen bedacht, waarvan 85 in de sociale sector. De bebouwing draagt bij aan de aankleding van de ruimte “en komt ook de levendigheid en sociale veiligheid van het park ten goede”, zo verwacht de gemeente.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel