nieuws

Zoetermeer maakt centrum aantrekkelijker

Geen categorie

De gemeente Zoetermeer heeft ambitieuze plannen met het centrum. Over enkele jaren moeten de nu nog twee van elkaar gescheiden stadsdelen, het stadshart en het oude dorp, met elkaar worden verbonden. Hierdoor ontstaat een gebied met culturele, historische en economische functies met een nieuw stadsmuseum.

Zoetermeer maakt centrum aantrekkelijker

De eerste stap is gezet door een concept stedebouwkundige visie voor het centrum vast te stellen. Wiel Arets Architects en Associates maakte het stedebouwkundige plan, dat op 16 mei aan de raad wordt gepresenteerd. In september valt vervolgens de beslissing over het ambitieuze plan. 

Op dit moment bestaat het centrum van Zoetermeer uit twee van elkaar afgescheiden delen. Aan de ene kant ligt winkelgebied het Stadshart, aan de andere zijde de authentieke Dorpsstraat. Beide plekken zijn van elkaar gescheiden door de Dobbeplas en het marktplein. Dit is een leeg gebied waar meestal weinig tot niets te beleven is en wat vooral dient als parkeerterrein. Voor dit deel van het centrum heeft Arets een stedebouwkundig plan ontworpen, inclusief het nieuwe Stadsmuseum dat op een markante plek moet komen. 

Verder omvat de visie een nieuwe aantrekkelijke route rond de Dobbe, die dient als verbindende schakel tussen Dorpsstraat en Stadshart, met daaraan een snoer van extra voorzieningen zoals horeca, detailhandel en bijzondere woonvormen. 

Belangrijkste uitgangspunt in de visie van Arets is een cirkelvormige boulevard of rondloop die de Dobbeplas omsluit. Aan en langs de rondloop bevinden zich allerlei terrassen en culturele voorzieningen, zodat op verschillende plekken steeds wat te beleven valt. 

Reageer op dit artikel