nieuws

Wordt het Den Haag, Arnhem of Amsterdam?

Geen categorie

Het Nationaal Historisch Museum (NHM) moet volgens de burgemeester van Den Haag, Wim Deetman, tegenover het stadhuis in ‘zijn’ stad moet komen te staan. Deetman bood minister Ronald Plasterk een plan aan, waarin de voorkeur wordt uitgesproken voor de locatie op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt. Afgelopen maandag steunde de gemeenteraad dit voorstel unaniem.

Niet alleen Den Haag, ook Arnhem en Amsterdam willen het NHM in hun stad hebben. Plasterk verzocht de steden drie weken geleden een voorstel te doen voor de huisvesting van een museum, dit in tegenstelling tot de plannen van het vorige kabinet, die hun voorkeur hadden uitgesproken voor Den Haag.

Een Haagse projectgroep maakte de afgelopen weken een uitgebreid voorstel, inclusief een eerste ontwerp. Hierin zou het gebouw de vorm van een leeuw moeten krijgen. Volgens het plan wordt een Albert Heijn met daarboven kantoren van Defensie gesloopt en wordt het binnenterrein tussen de Kalvermarkt en de Lange Poten omgetoverd tot een stadspark. Het park wordt via een verbrede Bagijnestraat verbonden met de stad.

Het nieuwe museum zal een permanente tentoonstelling tonen met de vorig jaar vastgestelde vijftig vensters van de Canon van de Nederlandse Geschiedenis. Ook worden er wisselende exposities georganiseerd met leenstukken van andere musea als het Haags Gemeentemuseum en het Rijksmuseum te Amsterdam. Ook is er in het voorstel rekening gehouden met ruimte voor lezingen en debatten. 

In juni wordt bekend gemaakt waar het museum komt te staan en hoeveel geld er beschikbaar is voor het ontwerp en de bouw. De gemeente die als beste uit de bus komt, kan   rekenen op een structurele bijdrage van 12 miljoen euro. Het gebouw zou moeten worden ontworpen door een toonaangevende architect. In hoeverre die ambitie gerealiseerd kan worden is echter de vraag, omdat Balkenende IV vergat geld te reserveren voor het museum.

Bron: AD

Reageer op dit artikel