nieuws

Wassenaar presenteert plannen nieuwe ambassade VS

Geen categorie

Het gemeentebestuur van Wassenaar heeft maandag, 14 mei, het schetsplan voor de nieuwe Amerikaanse ambassade aan de Waalsdorperlaan gepresenteerd aan de Wassenaarse bevolking.

Wassenaar presenteert plannen nieuwe ambassade VS

De vormgeving van het ambassadecomplex is ingepast in de landschappelijke omgeving. Langs de Benoordenhoutseweg heeft de voorzijde een open en waterrijk karakter. De gebouwen staan op ruime afstand van de weg. Slechts een deel van het hoofdgebouw zal zichtbaar zijn vanaf de weg. 
In juli 2006 was er al overeenstemming over de nieuwe locatie tussen de Amerikaanse overheid en de gemeente Den Haag, die eigenaar is van de grond van de toekomstige locatie aan de Waalsdorperlaan. De nieuwe locatie voldoet aan alle criteria die de Amerikaanse overheid stelt; veiligheid, omvang en ligging van de locatie zijn de belangrijkste. 

De opbouw van de gebouwen, met een hoofdgebouw, portiersgebouwen en bijgebouwen die in vormgeving een onderlinge verwantschap hebben, en het toepassen van lanen, zichtassen en waterpartijen, is vergelijkbaar met de architectuur en sfeer van de Wassenaarse buitenplaatsen, stelt het gemeentebestuur. Het totale ambassadeterrein is ongeveer vier hectare groot, iets meer dan 10 procent hiervan zal worden bebouwd. De oplevering van het ambassadegebouw is in 2010 te verwachten. 

Het Bureau of Overseas Buildings Operations (OBO), onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en opdrachtgever voor de bouw van de nieuwe ambassade, heeft eind december 2006 een eerste schets van de nieuwe ambassade gepresenteerd aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wassenaar. OBO heeft daarbij de hulp ingeroepen van KuiperCompagnons, Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw, Architectuur, Landschap B.V. uit Rotterdam. 
De afgelopen maanden heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen OBO en de gemeente Wassenaar. Het resultaat, een schetsontwerp, is op maandag 14 mei 2007 gepresenteerd. 

Bron: ANP

Reageer op dit artikel