nieuws

Vogeltje als brandmelder wint designprijs

Geen categorie

Met een vogeltje dat gaat fluiten als er brand is won Louise van der Veld de eerste prijs in de designwedstrijd voor brandpreventiemiddelen ‘Mooi uit de brand’. Het ontwerp van Van der Veld is gebaseerd op het oude gebruik dat vogels, in het bijzonder kanaries, in de mijnen werden meegenomen als een natuurlijk alarmsysteem. De vogel was er niet alleen om giftige gassen op te sporen, zijn aanwezigheid was prettig en gaf de mijnwerkers een veilig gevoel.

Vogeltje als brandmelder wint designprijs

In de ogen van Van der Veld biedt de Chick-a-Dee, zoals haar ontwerp heet, veiligheid en gezelschap en is met een klemmetje op elke gewenste plaats in huis te bevestigen. Bij rookontwikkeling alarmeert hij bewoners met een luide ‘chick-a-dee’-roep. Als de batterij leeg dreigt te raken, waarschuwt hij door te zingen. 

‘Een vernieuwend, eenvoudig te installeren en charmant ontwerp met een glimlach’ vatte juryvoorzitter Ed Annink (Ontwerpwerk) het juryrapport samen. De jury beschouwt de Chick-a-Dee als innovatief en vertederend en als een object met een hoge aaibaarheidsfactor. Zij verwacht dat, mede door de eenvoudige montage, de Chick-a-Dee drempelverlagend zal werken en tot de verbeelding spreekt van een grote groep mensen. Daarom heeft dit ontwerp volgens de jury de grootste potentie om een massale gedragverandering te realiseren. 
Het ontwerp wordt ontwikkeld en zal uiteindelijk in diverse winkels in Nederland te koop zijn. 

‘Mooi uit de brand’ was een nieuwe designwedstrijd voor studenten Industrieel Ontwerpen, Industrieel Product Ontwerpen en aanverwante studies, waarin het ontwerpen van een mooi en effectief brandpreventiemiddel centraal staat. De gedachte achter de ontwerpwedstrijd is dat de gemiddelde Nederlander niet voldoende aan brandpreventie in huis doet, onder andere omdat hij/ zij de bestaande brandpreventie- en blusmiddelen niet vindt passen in het interieur.

www.mooiuitdebrand.nl

Reageer op dit artikel