nieuws

Verantwoord zonnen aan de Maas

Geen categorie

De stichting Strand aan de Maas heeft het Architectuurjaar 2007 aangegrepen een nieuw opvallend strandpaviljoen te maken. Samen met de AIR Foundation, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR), Rotterdam Zomerfestivals en Rotterdam City of Architecture 2007 is in februari een besloten competitie onder drie jonge Rotterdamse bureaus uitgeschreven.

Verantwoord zonnen aan de Maas

De bureaus – Lola Landschapsarchitecten i.s.m. Stereo, HUB Creative en Monadnock zijn gevraagd een paviljoen te ontwerpen dat minimaal drie jaar kan worden gebruikt en elk jaar wordt gedemonteerd en opgebouwd. Daarbij moesten zij rekening houden met de mogelijkheden en beperkingen van de modulebouw van 
K en A.

Vandaag wordt het Strand aan de Maas en het winnende ontwerp van Monadnock geopend. Monadnock heeft een paviljoen met twee gezichten ontworpen. Eén gezicht is gericht naar de stad en één naar het strand. De gevel aan de Boompjes laat het paviljoen opereren op de schaal van de stad. Het gebouw markeert met zijn overmaatse gevel het Strand aan de Maas in een omgeving die gekenmerkt wordt door een grote hoeveelheid visuele prikkels. Het woord ‘strand’ dat in eenvoudige grote witte letters op de gevel staat op een contrasterende rode achtergrond probeert deze prikkels te overstemmen. De schaal en de uitstraling van de gevel aan de strandzijde laat zien dat deze kant van het paviljoen volledig is gericht op de activiteiten in het zand. De overstekende veranda’s bieden een schaduwplek bij felle zon, vanaf het terras kan het strand worden overzien en de uitgifteloketten van de buitenbar en de snackkeuken zijn hier ondergebracht. De bezoekers van het Strand aan de Maas lopen vanaf de Boompjes, via het voorplein van het paviljoen, door de centrale opening in de gevel. Van daaruit kan de horecagelegenheid in het paviljoen en, via een grote trap, het lager gelegen strand worden bereikt.

www.monadnock.nl

www.strandaandemaas.info

Reageer op dit artikel