nieuws

Project – Hip en creatief in laatste Rotterdamse graansilo

Geen categorie

Waar in de laatste Graansilo van Rotterdam enkele jaren geleden nog graansoorten over banden gingen en in silo’s van 5 bij 5 meter lagen, rijst de komende maanden een broedplaats van jonge creatieve bedrijven. De verbouwing van het honderd jaar oude pand aan de Maashaven is al een tijd aan de gang, maar woensdag was de officiële lancering van de Creative Factory.

Vanaf augustus gaan ruim honderd bedrijven en een nieuwe danceclub aan de slag in het vernieuwde gebouw.   Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam is eigenaar van de silo en laat het gebouw zo veel mogelijk in authentieke staat. 

Op de tiende verdieping komt de Creative Factory Club met een capaciteit voor negenhonderd bezoekers. De donkere ruimte met stalen graanbuizen en fabrieksmachines biedt vanaf eind november plaats voor feesten, modeshows en exposities. Om naar de club te komen worden twee enorme liften gebouwd voor maar liefst zestig personen. Onderin de graansilo bevindt zich nu dansclub Maassilo (voormalig NOW en WOW). In totaal is er in de Creative Factory ruimte voor 120 bedrijven uit de mode, muziek, media, internet en zakelijke dienstverlening. 

Rotterdam wil dat door het verzamelen van jonge, dynamische bedrijven op een plek een kruisbestuiving tussen de ondernemers ontstaat. Ook komen er gevestigde bedrijven die de starters kunnen ondersteunen. Het animo om in de Graansilo te vestigen is groot. De huurprijs van 135 tot 165 per maand per werkplek is dan ook erg aantrekkelijk. Onder de huurders bevinden zich onder meer de nieuwe landelijke muziekzender Base 7 en het grootste hiphop-label Top-Nocht (Jeugd van Tegenwoordig) dat nu nog in Amsterdam zit. 

De Creative Factory is een van de speerpunten van het Rotterdams college en onderdeel van het project Kansenzones. Dit project moet nieuw leven inblazen in het economisch klimaat in de wijken op Rotterdam Zuid. Jonge ondernemers in de creatieve sector kunnen gebruik maken van financiële regelingen. Voor gevestigde ondernemers worden gestimuleerd te investeren. De gemeenteraad bespreekt donderdag de plannen van het college voor ontwikkeling en behoud van de creatieve sector in de stad. 

Bron: ANP

Reageer op dit artikel