nieuws

Nieuw gebouw voor bijzondere collecties

Geen categorie

Volgende week opent de nieuwe bibliotheek voor de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam. De bibliotheek bevat een hypermodern depot voor tien kilometer materiaal, twee prachtige onderzoekszalen, drie stijlkamers, een royale tentoonstellingszaal en een museumcafé.

De Bijzondere Collecties bestaan uit materiaal van vóór 1850 en bijzonder modern materiaal ná 1850, zoals boeken, prenten, manuscripten, kaarten, archieven, brieven, foto’s en portretten.  

De nieuwe bibliotheek is gevestigd in de Vingboonspanden en het voormalig St. Bernardus Gesticht, sinds 1968 in bezit van de universiteit. Aan de Oude Turfmarkt is ook het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de UvA, gevestigd. De Bijzondere Collecties en het museum zijn nu intern met elkaar verbonden. 

Atelier PRO Architekten

De nieuwe bibliotheek is een ontwerp van Hans van Beek van Atelier PRO Architekten. Een heldere hoofdstructuur, vindbaarheid en veel licht door het gebruik van glas waren de uitgangspunten. Bij de verbouwing zijn veel historische elementen behouden en gerestaureerd, zoals de gevel van het St. Bernardus Gesticht en de oude balkenplafonds in de Vingboonspanden. 

Interieurarchitect Evelyne Merkx van Merkx+Girod architecten werkte voor de inrichting van de publieksruimtes nauw samen met Atelier PRO Architekten. In de vloer van de begane grond heeft letterontwerper Peter Verheul de vroegere loop van de Amstel tot uitdrukking gebracht. Drie verschillende schrijfwijzen door de eeuwen heen – Amestelle, Aemstel en Amstel – geven aan waar ooit de Amstel liep en herinneren zo aan de lange historie van de locatie. Een videokunstwerk op basis van led-technologie van Rob Johannesma, geprojecteerd achter zes ramen aan de voorgevel, zal in een beeld- en tekstverhaal negeneneenhalf jaar lang hoogtepunten uit de Bijzondere Collecties tonen. 

De ingebruikname van het nieuwe gebouw van de Bijzondere Collecties wordt gemarkeerd door de openingstentoonstelling ‘Amsterdam in de wereld – De wereld in Amsterdam’. 

www.uba.uva.nl/huisvesting

Reageer op dit artikel