nieuws

Geen prijzen voor Nederlandse projecten

Geen categorie

Afgelopen zaterdag 26 mei zijn in de Kunsthal Rotterdam voor de derde keer de prijzen van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) uitgereikt. De prijs voor de beste inzending van de internationale tentoonstelling ‘Visionary Power’ is gegaan naar MMBB Arquitectos voor hun project Watery Voids in Sao Paulo, Brazilië.

Geen prijzen voor Nederlandse projecten

In dit project worden de reusachtige waterbassins die nu overal in Sao Paulo worden gebouwd als oplossing voor de jaarlijkse overstromingen, tegelijkertijd gebruikt als publieke ruimte. De jury onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Mels Crouwel roemt het project om zijn realisme en de intelligente wijze waarop het de officiële infrastructuur koppelt aan de problematiek van de informele stad, de favela’s.

De Award voor het beste ontwerp in de tentoonstelling de Nieuwe Nederlandse Stad is niet uitgereikt. De jury is van mening dat geen van de Nederlandse projecten voldoende nieuwe inzichten koppelt aan concrete oplossingen voor de problematiek van de Randstad. 

De juryvoorzitter, Mels Crouwel, merkte in zijn slotwoord op dat Nederlandse planologen en bestuurders een voorbeeld moeten nemen aan hun internationale collega’s. Terwijl wereldwijd de architect weer een nieuwe, bijna activistische rol voor zichzelf in relatie tot de stad opeist, blijven de Nederlandse inzendingen steken in een reflectie van de relatieve impasse waarin het toekomstdenken over de Randstad verkeert. 

Op 8 juni vindt in de Kunsthal Rotterdam de presentatie plaats van de toekomstplannen van de Noord- en Zuidvleugel van de Randstad, in aanwezigheid van minister Cramer (VROM). Zie: www.biennalerotterdam.nl

Reageer op dit artikel