nieuws

Arons en Gelauff wint competitie Pontsteiger

Geen categorie

Architectenbureau Arons en Gelauff heeft de vervolgopdracht voor het ontwerp voor bebouwing op de Pontsteiger gekregen

Arons en Gelauff wint competitie Pontsteiger

Het winnende ontwerp bestaat uit een gebouw van 82 meter hoog met daarin 225 tot 250 koopwoningen en 2.000 vierkante meter ruimte voor publieke voorzieningen. Naar verwachting start de bouw in 2009. De nieuwbouw op de Pontsteiger vormt het eerste deel van het plan Houthaven, waar in totaal ca. 1700 woningen en ca. 52.000 vierkante meter bedrijfsruimte worden gerealiseerd. 

Het plan van Arons en Gelauff had niet alleen de voorkeur van een commissie van experts,   maar ook van het publiek. Belangstellenden konden impressies van de inzendingen zien op de internetsite www.pontsteiger.nl en op een tentoonstelling. Uit de reacties bleek ook een duidelijke voorkeur voor het ontwerp van Arons en Gelauff.  

De commissie was zeer te spreken over het ontwerp Waterpoort. Zij typeert het als een sculpturaal gebouw, dat op stedelijk niveau een duidelijke betekenis heeft. “…Er is goed nagedacht over de positionering van het gebouw in haar context, die wordt bepaald door de noordelijke en de zuidelijke IJ-oevers en de ontwikkeling van de Houthaven als woongebied.” 

De ontwerpcompetitie is door drie partijen op de Amsterdamse woningmarkt, De Principaal, BB De Dijk (Ymere en Bouwfonds MAB) en Delta Forte in samenwerking met stadsdeel Westerpark uitgeschreven. Waterpoort is een nieuwbouwproject met woningen en publieke voorzieningen op de kop van de Pontsteiger in de Houthaven te Amsterdam.

Reageer op dit artikel