nieuws

Adriaan Geuze markeert brandgrens Rotterdam

Geen categorie

Adriaan Geuze en zijn Rotterdamse bureau West 8 mogen van de gemeente Rotterdam het ontwerp voor de markering van de ‘brandgrens’ uitvoeren. De beroemde landschapsarchitect won van Wieki Somers, Joep van Lieshout en Anthon Beeke. Wethouder en oco-burgemeester Lucas Bolsius maakte de uitslag maandag 14 mei bekend.

In het winnende ontwerp laat Geuze met gekleurde lichtobjecten in de grond de grenzen van het gebied, dat op 14 mei 1940 door Duitse bommen en daaropvolgende branden werd verwoest, oplichten. 

Over een lengte van 12 kilometer komen de komende jaren op ongeveer 25 meter afstand van elkaar bolletjes met led-verlichting. Deze werken op zonnecellen. In de melkglazen armaturen flikkert een speciaal ontworpen logo, in de vorm van een vlam.Rode lampen geven de verwoestingen van de Duitsers aan en groene die van de Nederlandse mariniers, die de bruggen moesten verdedigen. 

Ook wil hij op belangrijke plekken als het stationsplein nformatiepunten waar mensen zich kunnen laten voorlichten over de historische betekenis van het bombardement op het centrum van Rotterdam. Op de banken, eveneens in de vorm van de vlam, komen onder meer citaten van ooggetuigen, feiten, gedichten en links naar websites van musea. 

De jury koos unaniem voor het ontwerp van Geuze. Zijn voorstel is volgens de juryleden een totaalpakket, waarin niet alleen aandacht voor de markering van de brandgrens centraal staat, maar ook de historische context van het bombardement een belangrijke rol speelt.

Reageer op dit artikel