nieuws

Woon-werkhuis in Groningen door DAAD Architecten Gebouw van het Jaar Regio Noord

Geen categorie

Gisteren is het woon-werkhuis in Groningen uitgeroepen tot winnaar tot BNA Gebouw van het Jaar Regio Noord. Het woon-werkhuis werd in particulier opdrachtgeverschap ontworpen door Rob Hendriks en Eric de Leeuw van DAAD Architecten in Beilen.

De prijsuitreiking vond plaats in het Menzis gebouw in Groningen. Dit gebouw was vorig jaar één van de nominaties. Juryleden Fons Verheijen, Ruud Brouwers, Joost Ector, Fer Felder en Oliver Thill achten het winnende project vooral lovenswaardig omdat het zich op voorhand verzet tegen bestaande normen.  De verwachting is dan ook dat het project, door zijn onaangepastheid en afwijkende karakter, ook op de langere termijn als een blijvend referentiepunt in de nog prille ontwikkeling van particulier bouwen in ons land zal fungeren.

Uit het juryrapport: “Dit project is tegelijk fascinerend, bewonderenswaardig en grensverleggend. Het woon- en werkhuis, waarvoor de architect vooral het concept, de constructie en gevel heeft ontworpen, biedt een grote mate van ruimte en legt (gewenste) verantwoordelijkheid bij de opdrachtgevers. De jury bewondert voorts de soepele houding van omwonenden en gemeente ten opzichte van dit ‘parasitaire’ object. Maar veel lof is er toch vooral voor de prikkelende bijdrage aan en commentaar op de soms overgereguleerde ontwerp- en bouwpraktijk in Nederland.”

Genomineerden voor de landelijke hoofdprijs
De jury nomineerde naast de gekozen winnaar nog zes andere projecten uit de drie noordelijke provincies voor de nationale hoofdprijs die op 22 juni 2007 in Rotterdam wordt uitgereikt. 
68 keuzewoningen, Lewenborg, Groningen van Hugo de Clercq (FARO Architecten); Harbour House Oosterkade, Groningen van Jurjen van der Meer en Henk Stadens (De Zwarte Hond); Nieuwbouw Piter Jelles en De Brêge, Leeuwarden van Jeanne Dekkers (Jeanne Dekkers Architectuur);   Utopolis, Emmen van Robert Alewijnse Chris de Weijer (DP6 architectuurstudio); Revitalisatie De Manege voor het PJ Gymnasium, Leeuwarden van Mannus Schutten (Architectenbureau Heldoorn) en Herstructurering Martinibuurt, Wolvega van Sjoerd Betten (KAW architecten en adviseurs). 

Meer informatie over BNA Gebouw van het Jaar, de projectinformatie van alle projecten die meedingen en het juryrapport staan op www.bnagebouwvanhetjaar.nl

Reageer op dit artikel