nieuws

Wet en Regelgeving – Buitenruimte terug in bouwbesluit

Geen categorie

Nieuwe appartementen moeten weer een eigen buitenruimte en berging krijgen. Dat vinden de woonwethouders van de vier grote steden. Ze pleiten voor een aanpassing van het bouwbesluit. Namens zijn ambtgenoten stuurde de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus op 13 april een brief aan minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie. Daarin vraagt hij haar in het Bouwbesluit de verplichting op te nemen buitenruimten en bergingen bij woningen te bouwen. Deze verplichting is begin 2003 geschrapt bij een wijziging van het Bouwbesluit.

’Steeds meer appartementen worden opgeleverd zonder eigen buitenruimte of berging. In Rotterdam heeft 63 procent van de in 2005 opgeleverde appartementen geen eigen berging.’ Dat is een zorgelijke ontwikkeling, vindt Karakus. Karakus meent dat woningen met berging en buitenruimte nodig zijn om gezinnen in de stad te houden. ‘Gezinnen hebben ruimte nodig om spullen op te slaan die ze niet gebruiken. Verder zien we dat mensen die geen berging hebben twijfelen over de aanschaf van een fiets. Zij zullen sneller de auto pakken.’

Toch moet het mogelijk blijven om in bepaalde gevallen te bouwen zonder balkon of eigen berging, bijvoorbeeld bij de woontorens op de Kop van Zuid. Volgens Karakus gaat erom dat het niet langer een automatisme is om woningen zonder berging of buitenruimte te bouwen. ‘Dit kan niet aan de markt worden overgelaten.’

Reageer op dit artikel