nieuws

Tweede leven voor nutteloze grasvlaktes

Geen categorie

Stedebouwkundige Ton Matton stelt in een artikel in de Telegraaf dat nutteloze grasvlaktes in achterstandswijken van grote steden moeten worden omgevormd tot akkers met zonnebloemen, mais, of exotische groenten. De veelal allochtone bewoners kunnen hun ervaring met deze gewassen inzetten om met het zaaien en oogsten geld te verdienen. Volgens Matton moet ons land veel meer gebruikmaken van de positieve effecten van de klimaatverandering.

Tweede leven voor nutteloze grasvlaktes

Samen met onderzoeksinstituut Alterra en de Landbouwuniversiteit van Wageningen heeft Matton een ‘klimaatmachine’ ontwikkeld, een paviljoen waarin allerlei klimaatwisselingen worden nagebootst om kleine hoeveelheden zwarte bonen, rijst en maniokka te kweken. Hiermee wil hij onderzoeken welke mediterrane gewassen in Nederland kunnen gedijen. 

Op zijn initiatief worden de komende maanden braakliggende terreinen in Rotterdam-Hoogvliet omgeploegd tot mediterrane akkers met zonnebloemen en maïs. In totaal verrijzen er drie akkers van enkele honderden vierkante meters. Rondom de terreinen worden groeilampen en picknicktafels geplaatst.

“De grote lappen openbare ruimte in Hoogvliet bieden goede mogelijkheden om zelfverzorging te onderzoeken”, aldus Matton. “Aanleg en onderhoud van de eindeloze grasvlaktes en perkjes drukt zwaar op de begroting en niemand bekommert zich erom.Het ligt voor de hand om stukken openbare ruimte uit te geven als akker of weiland, waar de bevolking gewassen kan telen en daarmee een boterham verdient.”

Reageer op dit artikel