nieuws

Twee woontorens brengen redding

Geen categorie

Twee woontorens, met respectievelijk zestien en twaalf verdiepingen moeten de plannen voor het Polderweggebied in Amsterdam Oost/Watergraafsmeer redden. De zestien verdiepingen tellende toren moet tussen het politiebureau aan de Linaeusstraat en het Montessoricollege Oost komen te liggen. De andere met twaalf lagen vormt de uitbreiding van een toren die al gepland was.

Deze toren, die eigenlijk zeven verdiepingen zou krijgen, komt aan het einde van een langgerekt woonblok te staan. Dit blok wordt eveneens verhoogd, met één laag. Verder verandert een rij van twaalf eengezinswoningen in een blok van vijf verdiepingen met dertig appartementen. In totaal komen er 61 woningen, bovenop de geplande 690. Volgende maand moet de forse uitbreiding worden goedgekeurd door de stadsdeelraad en de gemeenteraad.

Doordat de grondexploitatie in het Polderweggebied minder opleverde dan begroot, ontstond een tekort van 34 miljoen waarmee de plannen voor sanering van het terrein van de voormalige Oostergasfabriek een stuk duurder uitpakte en daarmee gevaar liep. De gemeente wilde 19 miljoen voor zijn rekening nemen, de rest moest van andere financiers komen. 

Aan het plan voor de herontwikkeling van het Polderweggebied werken een aantal architectenbureaus mee. Zo maakte Kraaijvanger.Urbis het ontwerp voor het nieuwe stadsdeelkantoor en maakte Tekton Architecten een ontwerp voor een Huis van de Dans. Deze ontwerpen blijven gehandhaafd omdat de bouwplannen inmiddels ver zijn gevorderd. Soeters Van Eldonk architecten maakte het stedebouwkundige ontwerp. 

Niet alleen de torens moeten redding brengen. Ook wordt er ruimer gebouwd. De eengezinswoningen worden groter gemaakt, zodat ze voor een hogere prijs kunnen worden verkocht. Verder worden de kosten van koopwoningen niet meer aan een maximum gebonden en de stijging van de grondprijzen geheel doorberekend. Hierdoor komen nog eens miljoenen beschikbaar. Tenslotte mag vierduizend vierkante meter aan kantoorruimte worden bestemd voor winkels.

Bron: Parool 

Reageer op dit artikel