nieuws

Prijzen voor Kruisherenhotel en Huis de Wiers

Geen categorie

Het Kruisherenhotel in Maastricht en Huis de Wiers in Vreeswijk hebben de landelijke monumentenprijs gewonnen, respectievelijk in de categorie grootschalige en kleinschalige monumenten. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens de Nederlandse Restauratiebeurs in Den Bosch.

Prijzen voor Kruisherenhotel en Huis de Wiers

De prijzen (10.000 euro) zijn toegekend door het Bouwfonds. De twee panden vielen in de prijzen omdat ze, na een restauratie een nieuwe bestemming hebben gekregen en hierdoor toegankelijker zijn geworden voor het publiek, aldus de jury. De Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten wordt om de twee jaar toegekend. Er waren dit jaar 54 gegadigden.

Het oorspronkelijk uit 1438 daterende Kruisherenhotel staat in het centrum van Maastricht. Het was ooit een klooster en kerk voor de orde der Kruisheren. Vanaf 1979 verpauperde het complex. Eind 2000 ontstond een initiatief om het te redden en werd het onder leiding van interieurarchitect Henk Vos van Vos Maupertuus Interieur, omgebouwd tot luxe hotel. “Het straalt kwaliteit uit,” constateert de jury.

Huis de Wiers is rond 1654 gebouwd als buitenpost van Vreeswijk langs de Vaartsche Rijn, het huidige Nieuwegein. Van het oorspronkelijke gebouw waren het souterrain met kruisgewelven, de fundamenten, ommuring en stallen overgebleven. Die vormden bij de restauratie, uitgevoerd door architectenbureau Jaco D. de Visser, de basis voor een nieuw huis met de contouren van het oude gebouw. “Als het ware is een herinnering visueel gemaakt”, aldus de jury.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel