nieuws

Pluim voor plas

Geen categorie

Rotterdam heeft beste openbare ruimte van Nederland

De beste openbare ruimte van Nederland is de Kralingseplas in Rotterdam, volgens de jury van de Stedelijke Interieur Waardering 2007. Tijdens de vakbeurs Urban Design is de Kralingseplas uitverkoren boven het het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam, de binnenstad van Breda en het Griftpark in Utrecht. In totaal zijn 52 inzendingen genomineerd voor de Stedelijke Interieur Waardering 2007, een initiatief van het tijdschrift Stedelijk Interieur. Een overzicht van de 52 genomineerden wordt besproken in het laatst verschenen nummer. 

De jury vindt de Kralingseplas een voorbeeld van hoe je “met vakmanschap en toewijding een hele goede openbare ruimte kunt maken.” De samenwerking tussen de beheerders en de gebruikers, noemt zij uniek.
De Kralingseplas en het bos werden in 1939 opgeleverd, de eerste plannen stammen al uit 1911. Veel Rotterdammers hebben een band met het gebied, of omdat ze er bomen hebben geplant of in de oorlogsjaren juist hebben gekapt. In de jaren zeventig vond hier de Nederlandse versie van Woodstock plaats. Na een tijdje van verloedering is het in de jaren negentig opgeknapt. Jaarlijks komen er drie miljoen bezoekers naar de plas.

Tijdens de beurs in de RAI (Amsterdam) is ook de Young Urban – RAI de Stimuleringsimpuls voor Projecten in de Openbare ruimte voor Tieners (SPOT) uitgereikt. De eerste prijs ging naar de Maatjesclup uit Purmerend, “een prachtig voorbeeldproject waarbij tieners op aansprekende wijze samen leren waarbij tevens het gat tussen speeltuin en hangplek wordt opgevuld”. Jantje Beton heeft de SPOT in het leven geroepen om aandacht te geven aan deze ‘vergeten’ leeftijdsgroep.

www.stedelijkinterieur.com

www.jantjebeton.nl

www.carve.nl 

Reageer op dit artikel