nieuws

Nieuwegein gedurende decennium een bouwput

Geen categorie

De binnenstad van Nieuwegein is de komende tien jaar een bouwput. Na eindeloos plannen maken plus een langdurige vertraging wegens onduidelijkheden over de luchtkwaliteitseisen, heeft de gemeenteraad knopen doorgehakt over grootschalige aanpassingen. Nieuwegein krijgt een compleet nieuw centrum. Als Gedeputeerde Staten van Utrecht, waar het bestemmingsplan nu ligt, akkoord gaan, kan de bouw nog dit jaar beginnen.

Nieuwegein gedurende decennium een bouwput

Het nieuwe stadshart wordt gerealiseerd op de plaats van het huidige centrum, dat volgens stedebouwkundigen weinig samenhang vertoont. Op het programma staan de toevoeging van 30.000 vierkante meters winkelruimte – een verdubbeling ten opzichte van de huidige capaciteit –, de bouw van 650 woningen en de aanleg van zo’n 3000 parkeerplaatsen. Verder komen er meerdere kantorencomplexen met een gezamenlijk vloeroppervlak van 70.000vierkante meter. Het totale investeringsbedrag ligt rond de 900 miljoen euro.

Het uiterlijk van het nieuwe Nieuwegein wordt voor een belangrijk deel bepaald door gerenommeerde architectenbureaus. Zo tekent het Deense bureu 3xNielsen het multifunctionele Stadshuis, waar behalve het gemeentebestuur culturele voorzieningen worden ondergebracht zoals de bibliotheeken de kunstuitleen. Frits van Dongen ontwerpt het nieuwe theater, een kunstencentrum en mogelijk ook een bioscoop. De behoefte daaraan wordt nog gepeild. 
Pi de Bruin tekent een groot deel van de winkels en woningen en KCAP uit Rotterdam is de ontwerper van de twee Palmtorens, die met 70 en 90 meter de hoogste gebouwen van het nieuwe centrum worden en daarmee de blikvangers worden. De Palmtorens zijn zodanig ontworpen dat ze extreem weinig energie gebruiken. De torens markeren tevens het begin van alle vernieuwingen. Vermoedelijk gaat de eerste paal in de loop van dit jaar de grond in.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel