nieuws

Mode en meubels in Milaan

Geen categorie

Verleiding leek het belangrijkste doel te zijn op de laatste Salone del Mobile in Milaan, de grootste en belangrijkste meubel- en designbeurs ter wereld. In de beurshallen waar de fabrikanten van modern designmeubilair stonden, was niets te gek om de aandacht van de bezoeker te trekken: de ontwerpen werden gekenmerkt door glans en glitter, vloeiende vormen, knallende kleuren en gigantische afmetingen.

Mode en meubels in Milaan

De Poltrona Frau Group nam zelfs meer dan de helft van hal 8 in beslag met de presentaties van haar merken Alias, Cappellini, Gufram, Thonet Vienna en Cassina. Moroso stal echter de show met een groot aantal nieuwe ontwerpen van bekende en minder bekende designers als Ron Arad, Ross Lovegrove, Kazuiko Tomita en Nipa Doshi en Jonathan Levien. In deze collectie was duidelijk te zien dat de invloed van mode en kleding zich steeds meer laat gelden in meubelontwerp. Zo zijn de nieuwe zitmeubels van Patricia Urquiola bekleed met grote lappen vilt, waarvan de overtollige delen los rond het meubel hangen. Ook introduceerde het Italiaanse bedrijf Indiase ‘daybeds’, die met de hand zijn geborduurd. Andere merken als Cassina, B.R.F. en Bontempi Casa toonden stoelen die met twee soorten stoffen zijn bekleed of waarvan de stiknaden zo opvallend zijn vormgegeven dat ze een decoratief patroon vormen. 

Deze ontwikkeling zet zich ook door in lichtontwerp. Op de Euroluce was de nieuwe lamp Lola van Brand Van Egmond te zien, die is ‘bekleed’ met een stalen corset, compleet met rijgveters. Bij fabrikanten als Inlight, Luceplan en AxoLight zijn kunststof armaturen overtrokken met een elastische stof waar ook panty’s van worden gemaakt. Het Italiaanse merk Flos wist gerenommeerde en jonge ontwerpers aan zich te binden, zoals de Nederlanders Marcel Wanders en Joris Laarman. De twee nieuwe armaturen van de eerste, waaronder een met een uitbundig gedecoreerde kristallen kap, ontlokten zowel enthousiaste als afkeurende reacties. 

Reageer op dit artikel