nieuws

Mies van der Rohe Award voor Museum voor moderne kunst van Castilla y Leon (Spanje)

Geen categorie

Vandaag is bekend gemaakt dat de Mies van der Rohe Award 2007 is toegekend aan het Madrileense Architectenbureau Mansilla + Tuñon voor het museum voor moderne kunst van Castilla y Leon (MUSAC). De voormalige medewerkers van Rafael Moneo, die in 2001 de prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen, hebben sinds 1990 hun eigen bureau.

Mies van der Rohe Award voor Museum voor moderne kunst van Castilla y Leon (Spanje)

Het MUSAC ligt in een stad met een rijk verleden dat vooral wordt gereflecteerd in de vele archeologische opgravingen. De plattegrond van het museum reageert hierop door te refereren aan de stadsplanning van de Romeinse landmeters. In tegenstelling tot de archeologische musea in de omgeving die te maken hebben met een statische collectie, biedt het MUSAC onderdak aan een levendige verzameling van activiteiten. De schaakbordachtige structuur ontstaat vanuit een open systeem van vierkanten en ruiten dat volgens het juryrapport “de constructie van een geheime geografie van het geheugen” toelaat. 

Clusters van aaneengeschakelde maar onafhankelijke ruimtes kunnen tentoonstellingen van verschillende omvang faciliteren. Het bijzondere van de tentoonstellingszalen is volgens de jury dat ze allemaal verschillend zijn, maar toch een continuïteit garanderen door zichtlijnen en overzichtspunten. Het exterieur van het museum bestaat uit verdiepinghoge gekleurde glaspanelen. De concave tussenruimtes omarmen de ontmoetingen en activiteiten die er plaatsvinden. De veelheid aan kleuren, doorzichten, daklichten en ruimtes reflecteert de diversiteit van de mens, terwijl het gebouw op grotere schaal, van een afstand gezien, verhaalt van gelijkheid, aldus de jury.

Een eervolle vermelding voor opkomende architecten ging naar de Wiskundefaculteit in Ljubljana in Slovenië, door Bevk Perovic arhitekti. 

Reageer op dit artikel