nieuws

Dredge landscape park onderscheiden met internationale Archiprix

Geen categorie

Gerwin de Vries en Alexander Herrebout zijn met hun plan Dredge Landscape Park een van de winnaars geworden van de Hunter Douglas Award. De prijs werd afgelopen vrijdag in Shanghai uitgereikt tijdens de Archiprix ceremonie.

De Nederlanders bedachten een oplossing om de vervuilde bagger van het verstedelijkte westelijke deel van Nederland op te slaan in een landschapspark. De vervuilde grond (12 miljoen m3 per jaar) wordt in een periode van 20 jaar gezuiverd van haar verontreinigingen. Gedurende deze periode groeit er een landschapspark in de Haarlemmermeer. Het schone zand dat uit de bagger wordt vrijgemaakt, kan uiteindelijk worden hergebruikt op bouwlocaties. Het park zelf ontstaat uit de resten van de bagger en bestaat uit milieus die voortkomen uit de verschillende reinigingsstadia. Zo wordt bijvoorbeeld bepaalde vegetatie ingezet om zware metalen te binden.

Archiprix heeft als doel om trends aan de architectuuropleidingen en ’s werelds beste afstudeerprojecten zichtbaar te maken voor het publiek. Bij de Hunter Douglas Award lag de uitdaging voor de studenten in het innovatief verwerken van technologie in een ontwerp of studie op het gebied van architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw

Overige winnaars zijn: 2 in 1, Karimullin Timur, Dmitry Kulikov, Kazan, Rusland; Agro-industrial School of Rengo, Alberto Fernandex, Santiago, Chili; Duo, Hyroyuki Suga, Yokohama, Japan, GS0306, Michael Smith, Robert Ganta, San Jose, Costa Rica en School_handmade in Bangladesh, Anna Heringer, Linz, Oostenrijk. 

www.archiprix.org

Reageer op dit artikel