nieuws

Definitief ontwerp voor nieuwbouw hoofdkantoor Europol

Geen categorie

De Rijksgebouwendienst heeft samen met het ministerie van Justitie, Europol en de gemeente Den Haag het definitieve ontwerp voor de nieuwbouw van het hoofdkantoor van Europol gepresenteerd. Dit nieuwe hoofdkantoor naar een ontwerp van Quist Winkertmans Architekten wordt gebouwd in het World Forum Park in Den Haag, op de plaats van de voormalige Statenhal.

Definitief ontwerp voor nieuwbouw hoofdkantoor Europol

Het ontwerp van Quist Wintermans Architekten is te karakteriseren als een ‘ankerplaats’ voor Europol. De onderste twee verdiepingen vormen een rechthoekig gebouw van circa 100 bij 60 meter. Hierin zijn de gemeenschappelijke functies ondergebracht, zoals onder meer het restaurant, de vergaderzalen en facilitaire ruimten. Op dit rechthoekig gebouw staan 4 schijven van verschillende hoogte – de hoogste is 45 meter – waarin het kantoorgedeelte van Europol is gehuisvest. 

Het nieuwe gebouw krijgt grotendeels een gevel van zilvergrijs geglazuurde ruwe baksteen. Vergelijkbare bakstenen in een andere kleur zijn ook gebruikt voor de gevels van het voormalig Congrescentrum en het Joegoslavië Tribunaal. Daarnaast wordt er veel glas gebruikt in het ontwerp, zowel in de gevel als in de drie ‘atria’. Aan drie zijden van het gebouw komt een glazen hekwerk. Aan de Forumzijde wordt een afscheiding door middel van een waterpartij aangelegd. Daarnaast wordt aan de Forumzijde een entreegebouw geplaatst. 

De Rijksgebouwendienst verwacht eind 2007 te beginnen met de nieuwbouw. De oplevering van het gebouw is eind 2009 gepland.

Reageer op dit artikel