nieuws

De Groene Oase winnaar van de Nacht van de Architectuur 2007

Geen categorie

Op vrijdagavond 30 maart heeft de Nacht van de Architectuur zijn tweede editie in Zwolle beleefd. Tijdens dit evenement is de Architectuurprijs Zwolle uitgereikt aan de architect die in de ogen van een vakjury en publieksjury (lezers van het regionale dagblad De Stentor) de beste bijdrage leverde aan het ruimtelijk ontwerp van Zwolle.

De Groene Oase winnaar van de Nacht van de Architectuur 2007

In totaal werden er 33 objecten ingediend. De vakjury en de publieksjury waren het dit jaar met elkaar eens. Beiden vonden het project de Groene Oase van het architectenbureau Feekes & Colijn (projectarchitect Menno Lam) de grote winnaar van dit jaar.

De Groene Oase is een buurt die als één aaneengesloten tuin wordt beschouwd, hoewel elke woning op een privé-kavel staat. Door de schijnbaar willekeurige positionering op de kavels worden de gezamenlijke woningen als het ware groene eilanden in de wijk Stadshagen. De structuur van de wijk is duidelijk zichtbaar door het gebruik van volwassen groene hagen. Deze hagen (beukhagen) vormen niet alleen de scheiding tussen de verschillende deelgebieden, maar begeleiden ook de routes binnen het gebied. De architectuur van de woningen die Feekes en Colijn ontwierpen hebben een eenvoudig en sober karakter met overstekende, licht hellende daken. 

Uit het juryrapport: ‘De reden dat dit project heeft gewonnen is dat de jury heeft gezocht naar een aanzet tot denken over architectuur dat een voorbeeld kan zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Een voorbeeld hoe woningbouw zich zou kunnen ontwikkelen. Een project dat door zijn ligging een icoon is. Een project dat als een oase ligt temidden van een bakstenen en betonnen woestenij die het beeld van de Zwolse stadsuitbreiding tot voor kort domineerde.’ 

Andere genomineerden waren: Zorgwoningen, Pieter van Bleyswijkstraat door Sitec Architecten,   Historisch Centrum Overijssel door 19 Het Atelier, Muziekwijk door Made Architecten, Woonhuis op de Vrouwenlaan door Theo Verburg Architecten.

Reageer op dit artikel