nieuws

Costa del Maas

Geen categorie

MONADNOCK wint prijsvraag nieuw strandpaviljoen aan de Maas

Costa del Maas

Ook dit jaar zal aan de Nieuwe Maas in Rotterdam een strand worden opgeworpen waar zonaanbidders op een grootstedelijke manier de zomer kunnen doorbrengen. Voor het nieuwe strandpaviljoen is door Gemeentewerken Rotterdam en het Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) de prijsvraag MAAK! 2.0 Strandpaviljoen aan de Maas uitgeschreven. De winnaar was het jonge Rotterdamse bureau MONADNOCK. Afgelopen weken werd samen met Stichting Strand aan de Maas en K&A Projects hard gewerkt om het winnende ontwerp voor het Strandpaviljoen verder uit te werken. Medio mei zal de oplevering plaatsvinden.

Strand aan de Maas is sinds 2003 een vast en succesvol onderdeel van de Rotterdamse Zomerfestivals. Het stadsstrand trok in 2006 meer dan 200.000 bezoekers naar de voet van de Erasmusbrug. Het huidige Strandpaviljoen wordt elk jaar afgebroken en opnieuw opgebouwd. Voor Stichting Strand aan de Maas is het Rotterdamse architectuurjaar 2007 een goede aanleiding om een prijsvraag uit te schrijven onder jonge Rotterdamse architectenbureaus voor de realisatie van een nieuw strandpaviljoen aan de Nieuwe Maas.

MAAK! is een prijsvraag voor jonge Rotterdamse architecten, gericht op realisatie. Technische en financiële haalbaarheid binnen enkele maanden was dan ook een uitdrukkelijke voorwaarde voor de inzendingen. De drie ingezonden ontwerpvoorstellen zijn daarnaast getoetst op hun potentie het beeldmerk van Rotterdam als stad aan de rivier te bevestigen en versterken. Ook zijn de drie ontwerpen beoordeeld op de wijze waarop het Strand aan de Maas zich in fysieke zin presenteert aan de stad en de relatie wordt gelegd tussen het strand en de Rotterdamse binnenstad. De openbaarheid en publieke toegankelijkheid van het strand zijn hierbij belangrijke aspecten. Tot slot moesten de ontwerpvoorstellen demontabel zijn, via zogenoemde modulebouw tot stand kunnen komen en minimaal drie jaar meegaan. De jury bestaande uit vertegenwoordigers van AIR, Gemeentewerken Rotterdam, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR), dS+V, Stichting Strand aan de Maas en modulebouwer K&A Projects is unaniem van mening dat het winnende ontwerp van MONADNOCK aan bovenstaande voorwaarden   het best tegemoetkomt.

De jury is bovenal van mening dat het ontwerp de belofte in zich draagt om een belangrijk icoon te worden voor Rotterdam 2007, City of Architecture waarmee concreet uiting wordt gegeven aan de ambitie van alle betrokken partijen om innovatief en jong talent te betrekken in de actuele bouwproductie van de stad. MAAK! is een initiatief van AIR en Gemeentewerken Rotterdam, waarmee opdrachtgevers worden uitgedaagd een concrete bouwopgave door jong talent te laten maken. De besloten prijsvraag en de realisatie van het Strandpaviljoen aan de Maas worden mogelijk gemaakt door Stichting Strand aan de Maas, Rotterdam 2007 City of Architecture, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR), Hamburg Verhuur, K&A Projects en Rotterdam Festivals.

Bron: Architectuur Instituut Rotterdam

Reageer op dit artikel