nieuws

Oplevering – Compositie van hout en staal

Geen categorie

Regenscherm, wachtruimte, zonnedek en meetingpoint: de onlangs opgeleverde overkapping voor de ingang naar de ondergrondse fietsenstalling naast het Zoetermeerse station Centrum-West combineert al deze functies. Het ontwerp in hout, staal en glas komt van het architectenbureau ipv Delft en is strak gedetailleerd.

Oplevering – Compositie van hout en staal

De gemeente Zoetermeer wilde een overkapping voor de ingang, om de inloop van regenwater   te voorkomen en de herkenbaarheid te vergroten. ipv Delft greep de ligging van de ingang – pal naast de ‘kiss and ride’-zone voor het trein- en busstation – aan om het gewenste afdak te combineren met een plek waar mensen kunnen wachten, uitrusten en vertoeven. Het ontwerp bestaat uit een dakvlak van 11 bij 6 meter, dat in het midden door slechts twee stalen staanders is ondersteund en een daaronder gelegen houten bank, die overgaat in een flink zonnedek. De situering van dak en bank is zo gekozen dat wachtenden aan de straatkant altijd droog zitten. 

Naast de grote hoeveelheid roodbruin gekleurd Siberisch larikshout, valt vooral de detaillering van het geheel op. Nergens is bijvoorbeeld te zien hoe de houten bekleding is bevestigd. Verder zijn de stalen staanders geïntegreerd in de bank en zijn elektriciteitskabels en hemelwaterafvoer op hun beurt in de staanders weggewerkt. De schuin geplaatste verlichting bevindt zich in de oksel van de dakconstructie. Hierdoor verstoort deze het beeld niet en wordt de bank en de trap naar de fietsenstalling toch doelmatig verlicht. 

De overkapping maakt deel uit van een hele reeks ontwerpen die ipv Delft maakte voor het Stadshart van Zoetermeer. In deze ‘buitenstijl’, die onder meer bestaat uit fietspaviljoen Noordwaarts, verlichtingsarmaturen, zitelementen en informatieborden, is gebruik gemaakt van lichtgrijs gecoat staal in combinatie met roodbruin hout.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels