nieuws

Mecanoo architecten ontwerpt grootste theatercomplex van Taiwan

Geen categorie

Vorige week heeft de Gouverneur van Kaohsiung in Taiwan bekend gemaakt dat het ontwerp van Mecanoo architecten de competitie heeft gewonnen voor het National Performing Arts Centre in Kaohsiung.

Mecanoo architecten ontwerpt grootste theatercomplex van Taiwan

Met zijn 100.000 vierkante meter wordt het National Performing Arts Centre het grootste theatercomplex van Taiwan. Het theater komt te liggen in het Wei-Wu-Ying Metropolitan Park en heeft een concertzaal, een operahuis, een theater en een vlakke vloertheater met in totaal 5.800 stoelen en op het dak een openluchttheater geschikt voor duizenden bezoekers. Het omliggende 65 ha grote park maakte deel uit van de ontwerpopgave.

Het National Performing Arts Center wordt het nieuwe icoon van het 1,5 miljoen inwoners tellende Kaohsiung, de grootste havenstad van Taiwan en een van de grootste havensteden van de wereld. Met de bouw van het Performing Arts Center wil de stad haar omslag symboliseren van een havenstad naar een moderne, culturele stad. Belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp van het gebouw waren de eeuwenoude Banyanbomen op de locatie. De Banyanboom is een van ‘s werelds grootste bomen. Het gebouw van Mecanoo architecten is 200 meter breed en 160 meter diep. 

Door de openingen in het dak, de passages en open ruimtes ontstaat een bijna poreus gebouw waar interieur en exterieur samenvloeien. Het deels met gras en planten bedekte dak zorgt voor een natuurlijke en efficiënte koeling van het gebouw in het subtropische klimaat. Het grote dak creëert een informele publieke ruimte voor de bewoners van de stad om er te flaneren, tai chi te beoefenen, te mediteren of te relaxen. Waar het dak de grond raakt wordt het een openluchttheater, geïnspireerd op het oude Griekse theater, dat plaats biedt aan duizenden bezoekers. Het omliggende park wordt daarmee informeel het podium.

Het ontwerp van Mecanoo werd unaniem gekozen vanwege zijn sterke verbeeldingskracht, de eenheid met het park, de goede logistiek, moderne theatertechniek en het inspelen op het subtropische klimaat van Kaohsiung. Naast Mecanoo architecten waren Kiyoshi sy Takeyama + Amorphe en Takenaka Corporation, beide uit Japan, Artech Architects uit Taiwan, Zaha Hadid uit Groot-Brittannië en Weber + Hofer uit Zwitserland geselecteerd voor de finale ronde van de competitie. 

De bouwkosten voor het theatercomplex is 220 miljoen dollar. De bouw start begin 2009.

Reageer op dit artikel