nieuws

Koen van Velsen voorgedragen als ontwerper van entree Paleis Het Loo

Geen categorie

Rijksbouwmeester Mels Crouwel heeft architect Koen van Velsen voorgedragen als ontwerper van een nieuwe entree voor het Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het nieuwe gebouw dat aan de rand van het paleispark komt te liggen moet in 2009 klaar zijn.

Volgens Crouwel heeft Van Velsen “een bescheiden en eenvoudig gebouw met een nuchtere, aangename en zeer sterke positie” ontworpen. De buitenkant van de nieuwe entree wordt voorzien geperforeerd materiaal. Samen met een modern hekwerk zorgt het gebouw voor een ‘coulissenwerking van licht en schaduw’. 

Verder verplaatst Van Velsen de entree van het complex in westelijke richting. Hierdoor komen de bezoekers dichter bij het paleis en de tuinen binnen. Deze ingreep geeft volgens Crouwel een meerwaarde aan het ontwerp.

Paleis Het Loo ging in 1984 als nationaal museum open voor publiek. Sindsdien fungeert het stallencomplex uit 1909 als de feitelijke entree. De kaartverkoop heeft hier plaats in een kleine kiosk zonder overkapping. Op drukke dagen staan bezoekers bij slecht weer lange tijd in regen en kou om een kaartje te kopen. Bij het stallencomplex ontbreekt een ruimte om groepen op te vangen en de sanitaire voorzieningen zijn uit de tijd en ontoereikend, aldus de directie van het museumpaleis. Daarom is vorig jaar aan de Rijksgebouwendienst gevraagd een architect voor een nieuw entreegebouw te zoeken. 

Vijf architecten maakten schetsen en maquettes voor de nieuwe ingang. Hun ontwerpen zijn vanaf volgend weekeinde tot 16 april in het stallencomplex van Paleis Het Loo te zien. Het is nog niet bekend wanneer de bouw van de nieuwe entree begint.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels