nieuws

Eenderde ziekenhuizen heeft nieuw- of verbouwplannen

Geen categorie

Van de 132 ziekenhuizen in Nederland heeft eenderde nieuw- of verbouwplannen. Daarmee is het aantal ziekenhuizen met nieuwbouwplannen groter dan normaal, stelt het College bouw zorginstellingen, dat onderzoek naar de bouwplannen van ziekenhuizen heeft gedaan. Volgens de zorgvastgoedspecialist ligt de oorzaak deels in het aanhouden van bouwplannen in de jaren negentig.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gelastte het uitstel van de bouwplannen destijds omdat het vreesde dat de net gefuseerde ziekenhuizen te veel bedden zouden krijgen. De toezichthouder op de huisvesting van zorg noemde ouderdom van de ziekenhuis als tweede factor voor de vele nieuwbouwplannen. Een vijfde van de onderzochte ziekenhuizen is in de jaren zeventig gebouwd, en aan vervanging of een opknapbeurt toe.

Naar verwachting worden de bouwplannen van de ziekenhuizen de komende vijf jaar uitgevoerd. Naast plannen die dit of volgend jaar worden uitgevoerd, zitten projecten die over enkele jaren ‘op de markt’ komen. 

De huisvesting van de 88 ziekenhuizen zonder bouwplannen verkeert overigens in goede staat, zeker in vergelijking met andere zorginstellingen.

Bron Cobouw

Reageer op dit artikel