nieuws

De Architekten Cie. wint internationale prijsvraag Tianjin

Geen categorie

De Architekten Cie. heeft samen met DHV de internationale prijsvraag voor het uitbreidingsplan voor de stedelijke delta in Tianjin gewonnen. In Tianjin ligt de belangrijkste invoerhaven van China. De komende tien jaar wordt voor het gebied rondom deze haven, de Tianjin Economic Development Area (TEDA), een groei verwacht van meer dan 200.000 inwoners.

De Architekten Cie. wint internationale prijsvraag Tianjin

Het winnende masterplan beslaat in totaal 43 vierkante kilometer, waarvan 28 vierkante kilometer landaanwinning in de zee van Bohai, en is gebaseerd op het deltaconcept. Het kent typerende elementen als eb en vloed, eilanden, gevarieerde natuur, waterpartijen en (stedelijke) waterkanten. Een netwerk van kanalen en kleinere waterpartijen sluit aan op het centrale waterplaza (het blauwe hart) en zorgt voor een afwisselende beleving van het water. Het deltaconcept levert bovendien vijf maal zoveel waterkant als bij volledige landwinning. Dit zorgt voor een significant hogere grondprijs en grote economische haalbaarheid van het project.

De flexibel te realiseren delta-eilanden hebben ieder een eigen opzet. Vorm, schaal en kavelstructuur wisselen per eiland, waardoor een gevarieerd stedelijk landschap ontstaat. Daarnaast hebben de eilanden een specifieke dichtheid, functiemenging en dominante bebouwingstypologie die het karakter van elk eiland versterken. 

Uit het waterplaza steekt een reusachtig ruw kristal dat het middelpunt van het masterplan markeert. De kern van het kristal wordt gevormd door een zwemparadijs met daaromheen een schil van hotels, winkels en entertainment. De enorme glazen gevel van deze Crystal Mountain kan worden geopend zodat zowel ’s zomers als ’s winters het zwemparadijs dé publiekstrekker is van de regio. 

Het winnen van deze prijsvraag is het derde succes van het de Architecten Cie. Asia (sinds 2006 gevestigd in Shanghai). Eerder won het architectenbureau de prijsvragen voor het Tianjin Railway Station en het Cultureel Centrum in Kaohsiung, Taiwan.

Reageer op dit artikel