nieuws

50 jaar Eames en Vitra

Geen categorie

Willi Fehlbaum, de vader van Vitra-directeur Rolf Fehlbaum, zag in 1953 tijdens een reis door de Verenigde Staten voor het eerst een stoel van Charles en Ray Eames. De stoel was een revolutionaire combinatie van technische precisie en organische vormgeving. Fehlbaum stelde alles in het werk om de rechten te verwerven en deze stoel te kunnen produceren. Vier jaar later, in 1957 werden de eerste modellen in het Zwitserse Birsfelden geproduceerd.

50 jaar Eames en Vitra

Deze samenwerking, die vijftig jaar geleden begon, en de 100ste geboortedag van Charles Eames (1907-1978), zijn de aanleiding van een aantal bijzondere Vitra-activiteiten dit jaar. Allereerst presenteert het merk van 23 maart tot 26 augustus de tentoonstelling De meubels van Charles en Ray Eames – Producten, Processen, Prototypes’. Deze vindt plaats in het Zaha Hadid-gebouw op de Vitra campus in Weil am Rhein. Tevens verschijnt er een begeleidend boek.

Vitra brengt ook een speciale gelimiteerde en genummerde editie uit van de Plywood Elephant uit 1945, een object dat nooit eerder in serie is geproduceerd. De Plywood Elephant geldt onder verzamelaars als een legende. Van dit productietechnisch complexe ontwerp werden slechts twee exemplaren vervaardigd, die direct na productie op een tentoonstelling in het Museum of Modern Art zijn gepresenteerd. Vandaag is er nog slechts een Plywood Elephant bekend, in het bezit van de familie Eames. Van beide destijds gemaakte prototypen, in naturel en rood gebeitste esdoorn, zijn nu 1000 stuks geproduceerd. De Anniversary Edition gaat vergezeld van een verzamelaarsbox en een certificaat op naam van de eigenaar. Uitlevering begint op 17 juni, de verjaardag van Charles Eames. 

www.vitra.nl

www.eamesoffice.com

Reageer op dit artikel