nieuws

Speelse ontwerpen resultaat prijsvraag sportruimte van de toekomst

Geen categorie

Vorige week zijn de winnaars bekendgemaakt van de ontwerpwedstrijd ‘Sport ’n [Space]’ . De twaalf provinciale ontwerpen werden gemaakt door scholen in samenwerking met een architectenbureau.

Speelse ontwerpen resultaat prijsvraag sportruimte van de toekomst

Het ontwerp Look@USS werd in de categorie voortgezet onderwijs aangewezen als winnaar. Het idee is afkomstig van het Beatrix College in Tilburg in samenwerking met GAJ Architecten, namens de provincie Noord-Brabant.   De jury roemde de ‘onzichtbare verbinding die integratie van allochtone en autochtone jongeren op een subtiele manier teweegbrengt’.
Het plan bestaat uit een sportstructuur die door de hele stad loopt. Dit resulteert in een beter bewegingsklimaat voor de mensen in de wijk. Verschillende modules dragen bij aan een opwaardering van de plek. Alle modules zijn met elkaar verbonden door zichtbare ‘lijnen’. Een ontwerper zou deze lijnen kunnen vormgeven.  

Samen met Van den Belt Sportaccommodaties heeft het Alfa College in Groningen namens de provincie Groningen de eerste prijs in de wacht gesleept binnen de categorie middelbaar beroepsonderwijs. Volgens de jury heeft de vorm van de Lighthall “potentie voor de toekomst”. Het ontwerp heeft veel toepassingsmogelijkheden. Een eventuele variant kan een drijvende hal zijn. 

In het primair onderwijs is het Christina Speelsysteem van de Christina School uit Nieuwegein de winnaar geworden. Het resultaat is een samenwerking met Kopper + Koenis Architecten, namens de provincie Utrecht. De jury was vooral onder de indruk van de innovatieve vormgeving van het ontwerp. Het resultaat lijkt in niets op de standaardgymzaal van deze tijd. Het speelsysteem is geschikt voor de grote stad maar ook in kleinere gemeenten. Binnen- en buitensport kunnen perfect worden gecombineerd. Het spelende element in dit idee sluit aan bij de gedachten wereld en wensen van kinderen. 

De drie winnaars ontvingen een geldbedrag van duizend euro voor sport en bewegen. Alle twaalf provinciale ideeën worden gepubliceerd en verspreidt onder alle Nederlandse gemeenten met extra aandacht voor de winnende ontwerpen. VSG wil in overleg met de betrokken ministeries de mogelijkheden onderzoeken om de winnende ontwerpen te realiseren. 

www.sportengemeenten.nl

Reageer op dit artikel