nieuws

Pearls for Lebanon: Nederland helpt de dialoog in en met Libanon

Geen categorie

Nederlandse architecten, kunstenaars, gemeentes, woningcorporaties en bedrijven zetten zich in voor de dialoog in en met Libanon, voor het versterken van de publieke ruimte in Libanon, en voor het zoeken naar nieuwe stedenbouwkundige en maatschappelijke antwoorden.

Pearls for Lebanon: Nederland helpt de dialoog in en met Libanon

Tijdens Pearls for Lebanon op 6 maart, tekenen Nederlandse partners in op plannen voor projecten die variëren van computerlokalen tot een internationale prijsvraag voor de reconstructie van Zuid-Beiroet, van bussen vol speeltuintoestellen tot een nieuwe bootlijn langs de kust.

Negen Libanese stedenbouwkundigen, (landschaps)architecten, (beeldend) kunstenaars en schrijvers verblijven op 5, 6 en 7 maart 2006 in Amsterdam, op uitnodiging van de Nederlandse organisaties Archis, Partizan Publik en Pearl. Zij vertellen op 6 maart in De Balie in Amsterdam tijdens ‘Pearls for Lebanon’ over de actuele situatie in Libanon. Tijdens deze avond koppelen de initiatiefnemers overheid en bedrijfsleven in Nederland aan de concrete projectplannen die nu in Libanon ontstaan.

Eén van de plannen betreft het opzetten van cultureel centrum Studio Beirut dat een ontmoetingsplek wordt; een platform voor debat en dialoog met een expositieruimte. Studio Beirut gaat een denktank huisvesten die de discussie aanjaagt over wonen, architectuur en samenleving in het Libanon van de toekomst. Vanuit Studio Beirut wordt een internationale architectuurprijsvraag georganiseerd gericht op een concrete opgave in Libanon. Daarnaast gaat Studio Beirut verschillende media uitbrengen zoals een website en een magazine. Studio Beirut heeft ook een reizende component: de bus ‘The public space will come to you’.  

Langs de kust met zijn beschadigde snelwegen moet een bootlijn het Noorden en het Zuiden van het land met elkaar verbinden. En in het Zuiden van Libanon, waar afgelopen zomer veel verwoest is, wordt gewerkt aan computerlokalen, speelplaatsen, parken en weeshuizen. 

www.archis.org

Reageer op dit artikel