nieuws

OMA ontwerpt toren voor cultuurdistrict in Jersey City (USA)

Geen categorie

Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) presenteerde onlangs het eerste ontwerp van een multifunctionele toren voor het cultuurdistrict van Jersey City. De toren wordt gemaakt in opdracht van de Amerikaanse projectontwikkelaars Athena Group en BLDG Management Co.

OMA ontwerpt toren voor cultuurdistrict in Jersey City (USA)

De toren, met een oppervlakte van 111.500 vierkante meter, heeft 52 verdiepingen waarin plaats is voor appartementen, openbare faciliteiten, een hotel, atelierwoningen voor kunstenaars, galerieën, winkels en parkeren. Met de komst van het project wordt een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van het kunstdistrict van Jersey City, New Jersey. De toren is vanuit Manhattan, aan de overzijde van de Hudson, duidelijk zichtbaar. Het gebouw is met de metro binnen 10 minuten vanaf Wall Street te bereiken.

Elk onderdeel van het programma is in een individueel element van de toren geconcentreerd: een kubus voor ateliers en galerieën, een blok met een hotel en appartementen, en een dieper blok voor meer luxueuze appartementen. In de plint is een publiek programma ondergebracht. Door de opeenstapeling behoudt elke blok een eigen identiteit en optimaal uitzicht.

Door de blokken telkens een kwartslag te draaien ontstaat een aantal terrassen dat voor het publiek toegankelijk is. Het First Street Public Terrace op de vijfde verdieping is bedoeld als verlenging van de openbare ruimte. Op de 17de verdieping zijn terrassen voor het hotel en restaurant en op de 36de verdieping bevinden zich twee terrassen voor bewoners. Aangrenzend aan elk terras zijn openbare functies gepland, van restaurant en nachtclub tot fitness center en zwembad, om een levendige omgeving te creëren

Het openbare terras op de vijfde verdieping gaat een verbinding vormen tussen het geplande uitgaanscentrum in de naastgelegen oude elektriciteitscentrale en een beeldentuin ten noorden van het gebouw. De komst van de toren gaat het nieuwe hart van Jersey City’s cultuurdistrict vormen. 

OMA’s vestiging in New York begeleidt het project. Dit kantoor ontwerpt op dit moment tevens de nieuwe architectuurfaculteit op de campus van Cornell Universiteit in Ithaca, New York. Het project wordt geleid door Shohei Shigematsu, OMA-associate en directeur van OMA*AMO New York, in samenwerking met OMA-partner en -oprichter Rem Koolhaas. 

www.oma.nl

Reageer op dit artikel