nieuws

Gold Award voor Jacques Herzog en Pierre de Meuron

Geen categorie

De Zwitserse architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron zijn onderscheiden met de Riba Royal Gold Medal. De prijs is gisteravond uitgereikt door Koningin Elizabeth II van Engeland tijdens een ceremonie in het Royal Institute of British architects in Londen.

De onderscheiding is een erkenning voor de invloed van Herzog en de Meuron op de steden waar hun projecten werden gerealiseerd maar ook op architecten over de hele wereld. In veel door het bureau ontworpen projecten werkten de architecten samen met kunstenaars. Voorbeeld hiervan is de samenwerking met Remy Zaugg bij de ontwikkeling van Fünf Höfe in het stadcentrum van München.

Herzog en de Meuron braken met hun eerste realisatie in Zwitserland door. Via projecten als de Tate Modern in Londen tot aan recent werk in Barcelona, Tokio, Beijing en de Verenigde Staten verwierven zij internationale faam. Eerder wonnen de architecten in 2001 de Pritzker Architecture Prize. 

In de Architect verschenen onder andere projectbesprekingen van het Walker Art Center in Minneapolis, (nummer 7/8, 2005) en van het informatie-, communicatie- en mediacentrum in Cottbus (D (nr. 3-2005). Zie ook het interview met Harm Tilman in de Architect van maart 2005.

De jury bestond uit voorzitter Jack Pringle, (president RIBA), Chris Wilkinson (Wilkinson Eyre Architects), Deborah Saunt (DSDHA), Christophe Egret (Studio Egret), Kenneth Powell (journalis en auteur). 

www.architecture.org

Reageer op dit artikel