nieuws

Extra kansen woningzoekende door experiment woonruimteverdeling

Geen categorie

Wie al lang wacht op een andere sociale huurwoning, krijgt nu extra kansen. De corporaties Woonmaatschappij, Ymere en Woongroep Holland starten met De Woonversnelling. Onder deze naam vindt een experiment plaats waarbij woningen niet op basis van woonduur worden verdeeld, maar via een loting met gelijke kansen. Alle betrokken gemeenten zijn inmiddels akkoord.

Iedereen die een huurwoning achterlaat in de stadsregio Amsterdam of Almere mag meedoen. Meer criteria zijn er niet, buiten de eisen die altijd al gelden voor de toewijzing van sociale huurwoningen. Woningzoekenden kunnen elke twee weken maximaal drie keer meedoen aan De Woonversnelling. Daarnaast mag men ook maximaal drie keer op de gewone manier meedingen naar een woning. Meedingen kan volgens de gebruikelijke manier via de site of het magazine van WoningNet, maar ook rechtstreeks via www.dewoonversnelling.nl

Vernieuwend
Met dit vernieuwende initiatief willen Woonmaatschappij, Ymere en Woongroep Holland onderzoeken hoe de verstopte woningmarkt in de Amsterdamse regio kan worden vlotgetrokken. Via De Woonversnelling worden in een jaar tijd 850 woningen verdeeld. Na dat jaar wordt bezien of dit meer verhuisbewegingen op gang heeft gebracht dan 850 vergelijkbare woningen die zijn toegewezen via de huidige methode, dus op basis van woonduur. De gedachte achter De Woonversnelling is dat mensen sneller kunnen verhuizen. Hierdoor komen er meer woningen vrij, terwijl het totale aantal woningen toch hetzelfde blijft. Er worden dus meer mensen aan een passende woning geholpen, met hetzelfde aantal woningen.

Regionale samenwerking
De drie initiatiefnemers, Woonmaatschappij, Ymere en Woongroep Holland, hebben voor De Woonversnelling een regionale samenwerking opgezet. Hun gezamenlijk doel is meer dynamiek in de Amsterdamse regio te bevorderen. De Woonversnelling is echter niet alleen bedoeld voor hun eigen huurders; net als bij de andere woningen op WoningNet mag iedereen meedoen die aan de voorwaarden voldoet. 

Bron: Woonmaatschappij, Ymere en Woongroep Holland

Reageer op dit artikel