nieuws

Dubai goes Dutch

Geen categorie

Twee Nederlandse bedrijven hebben in Dubai de eerste prijs in een ontwerpwedstrijd in de wacht gesleept: Royal Haskoning en D103 International wonnen met een conceptmasterplan voor het Palm Eiland Jebel Ali, Zwarts en Jansma Architecten met hun ontwerp voor het hoofdkantoor van de Roads en Transport Authority.

Dubai goes Dutch

Royal Haskoning
Projectontwikkelaar Nakheel uit Dubai nodigde voor de opgave ontwerpers uit de hele wereld uit een conceptmasterplan te maken voor het Palm Eiland Jebel Ali, net voor de kust van Dubai. Het winnende ontwerp van Royal Haskoning beslaat een gebied van 300.000 vierkante meter, bestemd voor onder meer woningen, winkels en kantoren. Daarbij moest worden voorzien in openbare parken, havens en een markant brugontwerp. De teams van Royal Haskoning uit Bangkok, Amsterdam en Dubai werkten samen aan het ontwerp. 

Royal Haskoning werkt al sinds het jaar 2000 aan verschillende projecten in de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder de kunstmatige eilandprojecten Palm Jebel Ali, Palm Jumeirah en De Wereld. Andere activiteiten op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, milieu, havens, infrastructuur, constructie en gebouwinstallaties zijn te verwachten in de nabije toekomst. Het kantoor van Royal Haskoning in Dubai coördineert de activiteiten van het bedrijf in het Midden Oosten, met twintig medewerkers ter plekke.

Zwarts en Jansma Architecten
Het hoofdkantoor van de Roads en Transport Authority in Dubai mag worden gebouwd door Zwarts en Jansma Architecten. Het gebouw in het district Al Garhoud krijgt 22 verdiepingen en is omringd door een meer. Het Amsterdamse bureau werd geselecteerd uit achttien inzendingen.

Middelpunt van het complex vormt een auditorium van waaruit het openbaar vervoer, de verkeerslichten en de bediening van bruggen wordt geregeld. Het gebouw krijgt een groot scherm, waarop bijvoorbeeld verkeersberichten worden geprojecteerd. Ook is er een systeem bedacht om verkeersopstoppingen rond het gebouw en in de parkeergarage te voorkomen.

De gevels moeten vanaf verschillende gezichtspunten een andere aanblik bieden. Ze spelen ook een rol in bescherming tegen de zon en de reductie van energiegebruik. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor 850 plaatsen. De totale kantooroppervlakte wordt 20.200 vierkante meter. 

Reageer op dit artikel