nieuws

De keuken als toneel van het leven

Geen categorie

Tijdens de IMM in Keulen presenteerde badkamerfabrikant Dornbracht ‘The Farm Project’ van Mike Meiré. In deze installatie ensceneerde de ontwerper de keuken als een toneel van het leven: een mengelmoes van geuren, ingrediënten en kruiden, van bestek, servies, pannen en potten. De keuken is in de visie van de ontwerper een plaats van verdraagzaamheid, waar eten en drinken, keukengerei en recepten uit alle delen van de wereld naast en met elkaar samengaan.

De keuken als toneel van het leven

The Farm Project is een oproep tot alternatieven, aldus Meiré. Hij meent dat de behoefte om van alles design te maken, er in de afgelopen jaren vooral in de keuken toe heeft geleid dat wezenlijke zaken naar de achtergrond verdwenen. Daarom toonde hij een gietijzeren fornuis dat warmte verspreidt, en een spoelbak van twee verdiepingen van roestvast staal, die op een sculptuur leek. Fijn servies staat in verschillende stapels op het aanrecht en een verrijdbare spoelunit completeert het beeld. Aan de buitenzijde bekleden platen in verschillende materialen – plaatkoper, isolatiemateriaal, kunststoffen – het door grijs-witte stalen dragers gedefinieerde volume. Volgens Meiré is de keuken een zeer complexe plaats, waar het echte leven wordt gemaakt, een werkplaats voor de zintuigen. Dat wil hij bezoekers van zijn ‘keukenschuur’ duidelijk maken.

Met Dornbracht Edges probeert de fabrikant projecten op de grens tussen architectuur, design en kunst te initiëren. De Edges zijn platforms voor met name ontwerpers en architecten, die hierin hun visioenen en utopieën kunnen verbeelden. Meiré bemiddelt al sinds het begin tussen kunstenaars en ondernemingen bij wijze van curator van de kunst- en cultuurprojecten van Dornbracht.

www.dornbracht.com

Reageer op dit artikel