nieuws

Twee winnaars Rietveldprijs

Geen categorie

De Rietveldprijs 2007 is toegekend aan twee Utrechtse gebouwen: het Hijmans van den Berghgebouw in de Uithof en Forum ’t Zand in Leidsche Rijn. Het is voor het eerst dat de jury van de prestigieuze en internationaal hoog aangeschreven prijs twee gebouwen beloont. Dat heeft de jury gisteren bekendgemaakt.

Twee winnaars Rietveldprijs

Beide prijswinnaars zijn onderwijsgebouwen. Het Hijmans van den Berghgebouw van Erick van Egeraat associated architects (EEA) in De Uithof is het onderkomen van het biomedisch cluster van de Universiteit Utrecht. Achter de neutrale gevel vindt een explosie van kleur en beleving plaats, aldus de jury. “In het interieur verhult de barokke inrichting in eerste instantie de ruimtelijke structuur. Toch blijkt deze juist opvallend helder. Hierin schuilt dan ook de kracht van het project.”

Forum ’t Zand van VenhoevenCS in de vinex-locatie Leidsche Rijn is een als een ruimteschip ogende brede school, die de jury zeer vrolijk stemde. “Dit is een schoolgebouw waaraan elk kind met plezier zal terugdenken. Het verleent de scholen en andere gebruikers een identiteit en biedt de wijk een icoon.”Verder waardeert de jury de wijze waarop VenhoevenCS met beperkt budget heeft weten te werken. 

De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een nieuw project in de stad Utrecht. Daarbij telt de kwaliteit van het project zelf, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving en bruikbaarheid van de stad.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel