nieuws

Techniek – Fabrikant controleert elk ventilatiesysteem bij oplevering

Geen categorie

Alusta Natuurlijke Ventilatietechniek is de eerste fabrikant in Nederland die elk opgeleverd ventilatiesysteem in de woningbouw van een opleveringscontrole voorziet. Bij die controle worden alle componenten en de capaciteit van het systeem geïnspecteerd; dus niet alleen de onderdelen die Alusta zelf levert. De eigenaar van de woning ontvangt van Alusta een keuringsrapport met daarin eventuele opmerkingen of gebreken. Zodra Alusta gebreken constateert bij de onderdelen die zij zelf levert, dan worden die vanzelfsprekend vóór oplevering opgelost.

Met de opleveringscontrole wil Alusta nadrukkelijk zijn verantwoordelijkheid nemen voor het totale ventilatiesysteem. “Door de aangescherpte GIW-eisen zijn we verplicht om een bepaald percentage van de installaties te controleren. Wij vinden dat, ook gezien alle ophef rond ventilatiesystemen de laatste tijd, wij dan liever alle installaties inspecteren, zodat elke afnemer zekerheid heeft over de kwaliteit van het systeem”, zegt André Meester, algemeen directeur van het bedrijf. “Bij de controles kijken wij zowel naar de aanvoer- als de afvoervoorziening in de woning, evenals naar de kanalen en de regeling van het systeem. Wij voeren daarvoor metingen uit die de prestaties, zoals de afvoercapaciteit, van het systeem nauwkeurig in kaart brengen.”

Alusta is niet alleen fabrikant van ventilatieroosters maar zorgt ook voor de montage van vraaggestuurde ventilatiesystemen. Wij voelen ons zeer verantwoordelijk voor een juiste werking van het systeem. In onze optiek is onze eigen opleveringscontrole dan de enige juiste manier om dit naar de klanten toe waar te maken”, vindt Meester.

Alusta levert een compleet productenprogramma voor natuurlijk ventileren; van eenvoudige muurroosters tot zeer geavanceerde computergestuurde hybride ventilatiesystemen. Alusta beschikt over een uitgebreid laboratorium met een eigen R&D afdeling. Bovendien bouwt het bedrijf voor grote gebouwen ventilatiesystemen op maat, wanneer de standaardproducten niet toereikend zijn. Met de vraaggestuurde en CO2-gestuurde ventilatiesystemen kunnen ontwikkelaars en bouwers woningen realiseren met een energieprestatie die ruim onder een EPC van 0,8 ligt. Zo verlaagt het geavanceerde CO2-gestuurde VENT-O-SYSTEM van Alusta de EPC met maar liefst 0,25. 

www.alusta.com

Reageer op dit artikel